Rok za podnošenje izveštaja stranaka ističe sutra

Rok za podnošenje izveštaja stranaka ističe sutra

Politika -
Stranke koje su učestvovale na izborima u obavezi su da Agenciji dostave svoje izveštaje o troškovima u kampanji u roku od 30 dana od proglašenja izbornih rezultata

BEOGRAD - Strankama koje su učestvovale na parlamentarnim i u prvom krugu predsedničkih izbora sutra, 11. juna ističe rok za podnošenje finansijskih izveštaja o predizbornoj kampanji. Za predsedničke kandidate koji su prošli u drugi krug rok je 25. jun.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić rekao je prošle sedmice da su prvi izveštaji stigli u Agenciju, poručivši da je veoma važno da političke stranke ispošuju zakonski rok.

Prvi zadatak Agencije, po prijemu izveštaja, je da oceni njegovu formalnu ispravnost, a stranke će, dodao je Čupić, u slučaju da postoji neki formalni problem dobiti rok od 15 dana da ga otklone. Prema njegovim rečima, nakon toga sledi provera podataka iz izveštaja stranaka i to upoređivanjem sa izveštajima 165 posmatrača Agencije koji su pratili predizbornu kampanju u Srbiji.

"To nije lak posao, mi ćemo gledati da provera ide što brže. Ipak, ne sme nikakva greška da se dogodi jer može da ima štete i po Agenciju i po stranke. To je osetljiv posao i za njega je potrebno vreme", podvukao je Čupić.

Stranke koje su učestvovale na izborima, shodno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, u obavezi su da Agenciji dostave svoje izveštaje o troškovima u kampanji u roku od 30 dana od proglašenja izbornih rezultata.

Na parlamentarnim izborima 6. maja učestvovalo je 18 lista, a za šefa države nadmetalo se 12 kandidata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track