Apel Srbima i Kforu: Uzdržite se od nasilja

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju

Apel Srbima i Kforu: Uzdržite se od nasilja

Politika -
U ovom veoma osteljivom trenutku, kada je dijalog privremeno obustavljen, dok se ne završi proces formiranja institucija Republike Srbije, međunarodno prisustvo mora ne samo da se kreće u okvirima mandata, već da oprezno postupa kako ne bi nijednim postupkom stvorilo dodatno nepoverenje u svoju nepristrasnost

BEOGRAD - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju apelovalo je danas na sve strane da se uzdrže od nasilja i pozvalo Kfor da ne primenjuje silu, odnosno da se striktno ponaša u okviru svog mandata a Srbe u pokrajini da ne nasedaju na provokacije.

"U ovom veoma osteljivom trenutku, kada je dijalog privremeno obustavljen, dok se ne završi proces formiranja institucija Republike Srbije, međunarodno prisustvo mora ne samo da se kreće u okvirima mandata, već da oprezno postupa kako ne bi nijednim postupkom stvorilo dodatno nepoverenje u svoju nepristrasnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da svi akteri u pokrajini moraju da budu svesni da je situacija veoma zapaljiva, zbog čega je Ministarstvo pozvalo Kfor i Srbe sa severa Kosova da se maksimalno uzdrže od rizičnih poteza koji mogu dovesti do neželjenih posledica.

"Svaka eskalcija sukoba može dovesti do nasilja sa nesagledivim posledicama. Svi činioci u Pokrajini, međunarodni ili lokalni, moraju da rade na normalizaciji stanja na terenu, stvaranju atmosfere poverenja, kao nužnog koraka ka nastavku dijaloga Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju tog ministarstva.

Pripadnici Kfora od jutros su blokirali sve putne pravce koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i ne dozvoljavaju prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak.

Prema navodima Srba sa severa, jedan čovek je ranjen kada su na njega gumenim mecima pucali pripadnici Kfora, što je informacija koju međunarodne snage nisu mogle da potvrde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja