Na internetu transkripti 67.000 govora poslanika

"Otvoreni parlament"

Na internetu transkripti 67.000 govora poslanika

Politika -
Cilj akcije je povećanje stepena javnosti rada Skupštine Srbije, a na sajtu će biti objavljeni govori svih poslanika sa 98 sednica iz protekle četiri godine

BEOGRAD - Organizacija "Otvoreni parlament" najavila je danas, tokom ulične akcije "Šta se dešava u skupštini", da će na svom sajtu objaviti transkripte 67.000 govora poslanika iz prethodnog saziva parlamenta i na taj način rad te institucije učiniti transparentnijim.

Cilj akcije je povećanje stepena javnosti rada Skupštine Srbije, a na sajtu će biti objavljeni govori svih poslanika sa 98 sednica iz protekle četiri godine.

Koordinatorka projekta "Otvoreni parlament" Vukosava Crnjanski Šabović navela je da taj projekat treba da pruži odgovor na pitanje šta se dešava u skupštini, a tokom leta će biti objavljene sve stenogramske beleške od 2000. do 2012. godine.

Na sajtu će biti objavljivani i govori poslanika novog saziva parlamenta. a beleške su, kako je Šabović rekla, veoma lako pretražive i građani će na jednostavan način moći da se upoznaju šta poslanici govore i kako zastupaju njihove interese. Šabović je dodala da je u planu i da se na sajtu objavljuje kako su poslanici glasali.

Projekat "Otvoreni parlament", dodala je, direktno povezuje građane i poslanike, jer, kako tvrdi, građani inače ne znaju ko su im poslanici."Skupština je najviše predstavničko telo i u interesima građana je da znaju kako ih poslanici zastupaju", navela je Šabović i dodala da je republički parlament vrlo transparentna institucija, ali i da može da se napravi korak dalje.

Prema njenim rečima, iako se sednice prenose na televiziji, ima građana koji rade u to vreme i potrebno je da i oni imaju priliku da se upoznaju sa govorima i radom poslanika.

"Zbog toga smo napravili mehanizam otvoreni parlament na kome praktično postoji arhiva i gde će građani moći, u svakom trenutku, da se upoznaju šta poslanici govore na jednostavan način, jer će imati ime poslanika i jednim klikom moći da dođu do njegovih govora, biografija...", objasnila je Šabović.

Ona je navela i da se koalicija "Otvoreni parlament" bavi istraživanjem i analizom otvorenosti rada skupštine i da će objaviti rezultate koliko je skupština otvorena i kako teče proces donošenja odluka.Skupštinske službe su, kako je dodala, vrlo otvorene za saradnju i predstavnicima "Otvorenog parlamenta" su dale sve što su tražili za svoj projekat.

Projekat "Otvoreni parlament" sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, komitet pravnika za ljudska prava, Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sajt na kome će biti objavljeni transkripti je www.otvoreniparlament.rs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja