DAČIĆ: U EU samo krupnim koracima, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost
Foto: Zorana Jevtić

DAČIĆ: U EU samo krupnim koracima, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost

Politika -

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je cilj Srbije i Zapadnog Balakan ulazak u EU, te da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima u napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost.

Dačić je evropskom komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu preneo poruku da će Srbija i posle izbora novog predsednika i formiranja nove republičke vlade nastaviti da realizuje svoje spoljnoplitičke prioritete, među kojima je najvazniji članstvo u EU.

"Očekujemo da krajem juna, na sledećoj Međuvladinoj konferenciji, bude otvoreno još nekoliko poglavlja. Mi se nadamo da će ih biti četiri. Međutium, koliko god ih bude bilo to će značiti da dinamika i kontinuitet u procesu napredovanju na putu evropskih integracija postoje", izjavio je ministra spoljnih poslova Srbije posle razgovora s Hanom.

Navodeći kao drugi spoljnopolitički prioritet regionalnu stabilnost, Dačić je naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

"Balkan traži zajedniče interese, a ne povratak u prošlost, izazivanje sukoba i pretnju miru i stabilnosti na Balkanu", poručio je Dačić.

Izjave albanskih lidera o formiranju Velike Albanije ukoliko izostane evropska perspektiva regiona ne uklapaju se u ideje kojima se Srbija rukovodi, ocenio je Dačić, primetivši da bi i političati iz Srbije tako mogli da govore o ideji da svi Srbi žive u jednoj državi, ali da bi to vodilo u prošlost.

"Zajedno smo danas konstatovali da je Srbija na dobrom putu i neophodno je da nadoknadimo ono što smo izgubili u proslosti, a za to su nam potrebni krupni koraci. Nadam se da put ka EU neće biti zaustavljen", naveo je šef srpske diplomatije posle razgovora s evropskim komesarom.

Nama je cilj da uđemo u EU, ponovio je Dačić, dodajući da se na Zapadnom Balkanu pitanje opstanka EU ne postavlja, što bi, uveren je, trebalo da je u interesu i same Unije.

Najavio je i da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavaku dijaloga s Prištinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Ekskluzivno slike Bariča nakon masakra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track