ZBOG NJENE KNJIGE VOKER JE POBESNEO: Danica Marinković napisala ISTINU o prevari u RAČKU
Foto: Dragan Kadić

Razotkrila i Helenu Rantu

ZBOG NJENE KNJIGE VOKER JE POBESNEO: Danica Marinković napisala ISTINU o prevari u RAČKU

Politika -

BEOGRAD - Vilijam Voker, pre 18 godina diktirao je finskoj forenzičarki Heleni Ranti kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak. U izveštaju je sve okarakterisano kao srpski zločin nad albanskim civilima što je poslužilo kao opravdanje za NATO bombardovanja Srbije. Samo jedna žena uspela je da im se suprotstavi i ponovo pokrene lavinu.

Voker je o slučaju Račak ćutao od 1999. godine. Oglasio se samo kada je Ranta objavila autobiografiju u kojoj je priznala da je izveštaj pisala pod njegovim pritiskom. Kratko je demantovao i na tome se završilo.

ISTINA O KOSMETU: Promovisan roman Sudija u ratu i miru Danice Marinković

Jedna žena, ipak, nije htela da ćuti. Danica Marinković je 1999. godine bila šef istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, i prva koja je stigla u Račak i napisala izveštaj sa uviđaja. Njen i prvi Rantin izveštaj bili su identični, ali je finska forenzičarka svoj iskaz ubrzo promenila.

Zbog toga što je znala istinu o Račku, Danica Marinković je godinama prolazila golgotu, da bi ovog marta konačno i ona, kao i Ranta, objavila knjigu “Sudija u ratu i miru”, sa svim detaljima o onome što se dešavalo na Kosovu.

- Kada sam objavila ovu knjigu, nisam očekivala da ću otvoriti Pandorinu kutiju. Nisam očekivala da ću naterati Vokera da ponovo skine masku, i da saznamo da je on sve ove godine odlazio na Kosovo i radio na stvaranju “Velike Albanije”. Sad vidimo da je i Ranta ponovo sa njim u tome. Njih dvoje uvek idu u paketu kada treba da se potpiruje vatru na Balkanu. I tako već dve decenije – kaže Danica.

Dodaje da ipak ne veruje da će doći do stvaranja Velike Albanije.

- Činjenica je da Voker sve ovo sad radi po istom scenariju kao 1999. godine. Ali, ne verujem da će doći do stvaranja Velike Albanije. To bi bilo ravno smaku sveta, verujte mi. Ceo Balkan bi bio poremećen. Ako to krene da se ostvaruje, nastradaće sve zemlje u regionu, najviše Crna Gora i Makedonija – objašnjava Danica.

Ubrzo nakon objavljivanja knjige “Sudija u ratu i miru”, Voker se prvi put bez skrivanja pojavio na Kosovu i dao prvu izjavu posle 18 godina da je bio sa Albancima kada su proglasili nezavisnsot i da je sada vreme, za poslednji korak- stvaranje Velike Albanije, da se ostvari ovo dostignuće, moj veliki projekat – rekao je Voker.

– On dobija debele pare za sve što je uradio i što, kako smo sad saznali, i dalje radi na Kosovu. U toj prljavoj igri, vidi samo svoju dobit, briga ga za Albaniju i Albance – kaže Danica uznemireno, koja planira da štampa knjigu na nekoliko stranih jezika kako bi se istina čula što dalje.

ŽENA KOJA JE DOKAZALA ISTINU O RAČKU: Pogledajte zašto je ova Srpkinja na meti Tačija i Haradinaja

ZBOG OVE VOKEROVE LAŽI SU NAM UBIJALI DECU: Ovo je ključni dokument koji je raskrinkao SLUČAJ RAČAK!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja