MILOVAN JOVANOVIĆ: Glavni favoriti za novog premijera Srbije Ivica Dačić i Dušan Vujović
Foto: Printscreen N1

Analiza novinara Newsweeka

MILOVAN JOVANOVIĆ: Glavni favoriti za novog premijera Srbije Ivica Dačić i Dušan Vujović

Politika -

Novinar Newsweeka Milovan Jovanović ocenio je u Novom danu televizije N1 da su glavni favoriti za novog predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić i Dušan Vujović.

Od toga ko će od njih dvojice biti novi premijer zavisi i tempo evrointegracija Srbije, smatra Jovanović.

Jovanović je rekao da pored lidera socijalista Ivice Dačića i aktuelnog ministra finansija Dušana Vujovića, ne vidi koja bi to treća osoba mogla da se pojavi i zameni Aleksandra Vučića na mestu premijera.

“Rekao sam i posle predsedničkih izbora – osim Vučića, najveći dobitnik je Dačić. Socijalisti imaju razloga da trljaju ruke, oni će sigurno u novoj preraspodeli imati veći deo kolača. Ali ta vlada neće imati pun mandat, brzo će doći do prevremnih izbora. I kakav god rezultat na tim izborima bio, koliko god SPS glasova bude osvojio, socijalisti će biti opet u vladi”, istako je Jovanović.

Podseća da je od 1990. godine, SPS čak 25 godina učestvovao u vlasti i da je jedini period kada nisu bili deo vlade ili joj nisu pružali manjinsku podršku bio od 2001. do 2004. u vreme vlada Zorana Đinđića i Zorana Živkovića. Objašnjenje za takvu poziciju socijalista Jovanović vidi u Moskvi.

“SPS je ekspozitura ruske države ili KGB-a. To je moje mišljenje. Videli ste 2014. kada je SNS ubedljivo pobedio, SPS im nije bio ni potreban, desilo se da su socijalisti ipak ušli u vladu. Još jedan pokazetelj je Srbijagas. Od kada je SNS preuzela vlast najavljuje se smena Bajatovića, govorilo se da je Srbijagas osinjak korupcije… Od tada do danas se nije desilo ništa, Bajatović je ostao direktor. I kažem vam da će ponovo ostati direktor Srbijagasa. Uticaj Rusije je isuviše velik i teško je odoleti toj vrsti pritiska”, smatra novinar Newsweeka.

Ukoliko, s druge strane, za premijera bude izabran Dušan Vujović, Jovanović očekuje da Srbija u tom slučaju ubrzano krene put Evropske unije. “Vujović je nesporno prozapadni čovek, ima veliki ugled u Vašingtonu, Briselu, Berlinu i finansijskim institucijama”, podseća on.

Gost Novog dana ne vidi paralelu između pozicije novog predsednika Vlade i one koju je imao premijer Mirko Cvetković u vreme kada je predsednik Republike bio Boris Tadić. “Ta vlada Mirka Cvetkovića bila je koalcija DS-a, SPS-a, G17 plus i manjih partija poput LSV-a. Nije bila to vlast Borisa Tadića, nije on imao 70 odsto i apsolutni autoritet. Imao je velikih problema sa Dinkićem i G17 koji su naneli veliku štetu ovom društvu”, rekao je Jovanović, ocenjujući da ipak nema dilema da je u aktuelnoj situaciji Vučić taj koji ima nnajveći autoritet, snagu i moć, te da je izvesno da će novi premijer od Vučića tražiti “zaštitu i leđa”.

Jovanović smatra i da je Srbiji potreban novi društveni dogovor, jer od pada Berlinskog zida živi “tumara i luta balkanskim bespućima”.

“Mi smo društvo koje je mimo sveta, dok je čitav svet navijao za Makrona, mi smo navijali za Marin Le Pen, dok svet navija za Zorana Zaeva, mi navijamo za Gruevskog, dok se sav demokratski svet grozi Kim Džong Una, mi se potajno nadamo i verujemo da će da ispali nuklearne rakete. Zato smo prošli kako smo prošli”, kaže on.Zato je, prema njegovim rečima, potreban dogovor – da vlast i opozicija, tzv. dve Srbije, pronađu najmanji zajednički imenilac, ne bi li Srbija iskoračila i postala deo zajedničke evropske porodice, demokratska i pravno uređena država u kojoj ekonomija funkcioniše.

Podseća i da ne postoji nijedna zemlja istočnog bloka koja je postala članica EU, a danije postala članica NATO.To sto slusamo od pojedinih analiticara i politicara,da je moguce da Srbija udje u EU a da ne udje u NATO,i gde se navode primeri Austrije,Kipra,Malte,Svedske,Finske,Irske, Jovanovic kaze da je to neostvarivo jer to nisu zemlje bivseg istocnog bloka.Srbija od '90. godine ide nekim svojim putem. Milošević je u Rusiji podržavao Hazbulatova, pa smo imali sankcije, pa smo govorili da su sankcije razvojna šansa, pa smo srušili Miloševića, pa su sve vlade pd 2000. za ulazak u EU, ali ne i u NATO. Uvek tražim“o zaobilazne puteve i pravila koja bi važila samo za nas”, ocenjuje Jovanović.

Smatra i da je Srbija trebalo da ima predstavnika na inauguraciji novog francuskog predsednika Emanuela Makrona. Naime, Jovanović veruje da će upravo Makorn, Martin Šulc – čiju pobedu očekuje na saveznim izborima u Nemačkoj, i Teraza Mej – za koju i posle izbora u Velikoj Britaniji očekuje da ostane na čelu vlade te zemlje – prekomponovati EU i napraviti temelje za novu Uniju.“Velika je šteta i velika greška što se niko nije našao na inauguraciji, francuski narod nije neprijatelj srpskom”, poručuje gost Novog dana.

Komentarišuči izjave Edija Rame i Hašima Tačija o tzv. Velikoj Albaniji, ali i najavu Milorada Dodika o referendumu o samostalnosti RS, Jovanović je naveo da su Rama, Tači i Dodik, ali i Milo Đukanović i Nikola Gruevski, populisti, i da su njihovi režimi autokratski, tako da kad god se pojavi alternativa, i kad god su suočeni sa mogućnoću da izgube vlast, dolazi do opasnih izjava i pretnji.“To jeste za unutrašnju upotrebu, ali je realno pretnja. To unosi nemir, zabrinutost, ne samo u regionu, nego i u Briselu”, podseća Jovanović, ali dodaje i da su se u prethodnih godinu dana i u inostranstvu mogle čuti ideje (Timoti Les,Dzon Siindler) o prekrajanju granica na Balkanu i stvaranju velike Albanije, velike Hrvatske i velike Srbije. Zato se zapaljive izjave političara u regionu, prema njegovoj oceni, mogu posmatrati i kao “probni balon”.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track