Marko Đurić: Pregovori o Kosovu na što višem nivou

Marko Đurić: Pregovori o Kosovu na što višem nivou

Politika -
Pregovori ne treba samo da se vode o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese, rekao savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom i dodao da bi budući pregovori trebalo da se vode na "što je moguće višem političkom nivou".

"Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese", rekao je Đurić za agenciju Beta nakon sastanka sa Kuperom. Nakon sastanka Predsedništvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da su predstavnici EU pozdravili spremnost srpske strane da se "pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema" na Kosovu.

Đurić je dodao da je cilj današnjih razgovora bio da se domaćini upoznaju sa viđenjem EU dosadašnjih razgovora dve strane i njihovom interpretacijom dosadašnjih dogovora. "Upoznavanje sa dosadašnjim tokom razgovora od koristi je za našu stranu jer je cilj predsednika Nikolića da u Srbiji bude postignut najširi politički konsenzus oko pristupa rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a za to je neophodan elemenat i poznavanje svih činjenica vezanih za dosadašnje pregovore i širu regionalnu i globalnu političku sliku od koje zavisi rešavanje pitanja naše južne Pokrajine", naveo je savetnik predsednika Republike.

Na pitanje da li je posrednik EU doneo neke sporazume koji do sada nisu bili predstavljeni javnosti, savetnik predsednika je kazao da su današnji razgovori "imali veze samo sa do sada postignutim sporazumima i dosadašnjim tokom razgovora Beograda i Prištine". "Veoma je značajno da čitava naša javnost bude upoznata sa onim što je dogovoreno i to je stav predsednika Nikolića koji je dosledno zastupan i na ovom sastanku. Ovaj sastanak je bio koristan i sa tog aspekta", rekao je Đurić. Upitan da li to znači da nema sporazuma koji nisu predstavljeni javnosti, već samo različitih tumačenja postignutih dogovora, Đurić je naveo da je o toj temi već rekao sve što može u ovom trenutku.

Prema njegovim rečima, neophodno je da svi državni organi u Srbiji budu u međusobnoj veoma dobroj koordinaciji kada je reč o kosovskom pitanju. "U tom smislu, na današnji sastanak bili su pozvani predstavnici resorno nadležnih ministarstava, direktor vladine kancelarije za operativno-tehničke poslove u vezi sa pregovorima i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić. On je dodao da će veoma detaljno informisati Nikolića, koji je na skupu o održivom razvoju u Brazilu, o današnjim razgovorima. "Mislim da ćemo veoma brzo imati prilike da čujemo dalje korake", rekao je Đurić.

Kuper će se danas popodne sastati i sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem, a nakon toga putuje na Kosovo. Stefanović je kazao da je osnovni problem u tumačenju sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine i da Kuper sada podržava Prištinu iako to nije činio tokom dogovora u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja