Hoćete li se, bre, više smilovati?!

46 dana bez vlade i isto toliko dana stranačkih pregovora

Hoćete li se, bre, više smilovati?!

Politika -
Nakon izjava datih odmah po objavljivanju rezultata prvog kruga predsedničkih izbora - da će vlada brzo biti formirana - nijedan bitan sporazum nije postignut

BEOGRAD - Po našim leđima!Dok se u Srbiji već 46 dana čeka formiranje nove vlade, ekonomska kriza besni, evro skače, lekovi nestaju, svakodnevno se javljaju nemiri na Kosovu... Nakon izjava datih odmah po objavljivanju rezultata prvog kruga predsedničkih izbora - da će vlada brzo biti formirana - ništa bitno nije se desilo. Šest sastanaka, jedna poseta evropskog zvaničnika, odlazak srpskih političara u Nemačku, Rusiju i Brisel i, naravno, nekoliko koktela po ambasadama. Nakon svakog od tri sastanka, koliko ih je održao s predstavnicima političkih partija, predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je da se brzo formira vlada.- Naravno, ništa se nije desilo. Pregovori su nastavljeni, a srpska javnost našla se u konfuziji nastaloj u vezi s pitanjem ko s kim razgovara. Lider URS Mlađan Dinkić, koji je pominjan kao mogući partner u vladi, juče je izjavio da se s predsednikom DS nije video od maja, te da je o formiranju vlade razgovarao s bivšim šefom kabineta Borisa Tadića i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom. S druge strane, Dačić, koji se čak tri puta sastao s Tadićem, skoro da se povukao iz javnosti. Njegovi stranački funkcioneri i koalicioni partneri nisu juče želeli da nam otkriju dokle se stiglo u pregovorima. I dok se oni dogovaraju, iz EU poručuju da čekaju vladu kako bi nastavili razgovore. Kada će je biti, izgleda da niko ne zna.1. 28. maj♦ Tadić - Dačić- Bez izjava za javnost posle sastanka. Tema je bio nastavak razgovora o vladi, osnovne vrednosti, cilj vlade, planovi i raspodela odgovornosti i pregovorimi sa EU, pitanje KiM, ekonomija i socijalna pitanja.

2. 4. jun♦ Nikolić - SNS- Naprednjaci najavili da će početi razgovore o vladi sa SPS i da će predložiti kabinet od 12 ministarstava. Naglasili su da će sačekati rezultate razgovora predsednika Srbije s drugim strankama.

3. 6. jun♦ Nikolić - DS- Sastanak je trajao svega 15 minuta. Iz DS su posle razgovora s predsednikom Srbije rekli da će uskoro imati većinu. Nikolić je poručio da zarad uskostranačkih interesa ne sme da ispašta narod.

4. 6. jun♦ Tadić - Dačić- Nakon sastanka na koji je lider DS otišao odmah po razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem niko od učesnika nije želeo da daje izjave za javnost. Tema ove runde konsultacija bio je ekonomski program buduće vlade, koji podrazumeva i odnose sa MMF.

5. 11. jun♦ Nikolić sa SPS-PUPS-JS- Dačić je saopštio da još nema većine, ali da nastavlja pregovore sa DS. On je naglasio da će, ako razgovori sa DS ne uspeju, razgovarati s drugim bitnim političkim faktorima.

6. 2. jun♦ Tadić - Dačić- Lideri SPS i DS Ivica Dačić i Boris Tadić izjavili su posle ovog sastanka da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu buduće vlade, a da je postignut dogovor o programu, principima, kao i da će stručne službe u narednom periodu razgovarati o ministarstvima.

7. 17. jun♦ Dačić - Dinkić- Lideri stranaka izjavili su da će zastupati zajedničke političke stavove o ekonomskoj i socijalnoj politici, pitanju Kosova, Republike Srpske i evropskih integracija prilikom formiranja parlamentarne većine. Složili su se da treba nastaviti razgovore sa DS.

Bilt: Vlada neće skoroŠvedski diplomata Karl Bilt izjavio je juče da je još neizvesno kako će se razvijati situacija u Srbiji posle neočekivanog rezultata predsedničkih izbora.- Predsednik Nikolić je položio zakletvu, ali će izbor vlade biti ključan korak, koji možda neće uslediti baš brzo - izjavio je Bilt.

Skaču cene, skače i evroU Srbiji je tokom juna poskupelo skoro sve: meso i mesne prerađevine, jestivo ulje, bezalkoholna pića i sokovi. Poskupela je i kućna hemija, kao i kozmetika.aSamo dan nakon drugog kruga izbora, 21. maja, vrednost evra u Srbiji bila je 114 dinara. Evro danas vredi 115 dinara, ali je tokom juna dostigao čak 117 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track