ZBOG OPOMENA NA SEDNICIMA PARLAMENTA: Novčano kažnjeno 6 opozicionih poslanika
Foto: Nebojša Mandić

Oduzeto 40 posto od plate

ZBOG OPOMENA NA SEDNICIMA PARLAMENTA: Novčano kažnjeno 6 opozicionih poslanika

Politika -

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije danas je izrekao novčane kazne za šestoro poslanika opozicije zbog opomena koje su dobili na sednicama parlamenta.

Sa deset odsto poslaničke plate, odnosno sa oko 6.800 dinara kažnjeni su poslanici Demokratske stranke (DS) Maja Videnović, Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena, dok su samostalna poslanica Marinika Tepić i poslanik Dveri Srđan Nogo kažnjeni sa smanjenjem 40 odsto plate, odnosno sa oko 27.300 dinara.

Kažnjavanju poslanika usprotivila se poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković uz ocenu da opomene poslanicima izriču predsednica parlamenta Maja Gojković ili potpredsednik Veroljub Arsić, "sasvim proizvoljno i u zavisnosti kako su kog dana raspoloženi".

Ona je pozvala članove Administrativnog odbora da glasaju protiv novčanog kažnjavanja poslanika uz ocenu da bi time poslali poruku da "predsedavajući parlamenta ne mogu da rade šta hoće" i da ne mogu da primenjuju dvostruke aršine tolerišući nastup vladajuće većine, ali ne i opozicije.

Administrativni odbor danas je na sednici dao saglasnost poslanicima Marijani Maraš iz Socijalističke partije Srbije, i Petru Petroviću iz Jedinstvene Srbije, da uz poslaničku obavljaju još jednu funkciju.

Protiv toga takodje je bila Stamenkovićeva, koja je navela da Petrović, koji je penzioner, već obavlja pet različitih funkcija i da bi još jedna, u odeljenju za odlučivanje u etičkoj komisiji pri Fudbalskom savezu Srbije, bila i previše.

Stavove Stamenković odbacio je Petrović koji je rekao da je u dobrom zdravlju i da se i pored svega toga u slobodnom vremenu bavi i poljoprivredom, a da povremeno igra i fudbal.

"Neću vas da pitam kako ću da provodim slobodno vreme", rekao je Petrović dok je predsednik Odbora, Aleksandar Martinović rekao da kada bi neko od poslanika Srpske napredne stranke govorio o penzionerima kao Stamenkovićeva da bi to dovelo do oštrih reagovanja.đ

Martinović je naveo da poštuje sve penzionere, a da su odluke Administrativnog odbora čisto tehničke prirode jer će o njima odlučivati Agencija za borbu protiv korupije.

Potom je Stamenković uputila izvinjene Petroviću, ali i svim penzionerima uz objašnjenje da je u pogrešnom kontekstu upotrebila reč penzioneri.

Administrativni odbor danas je usvojio i rešenje o postavljanju Miroslava Šestovića za šefa kabineta predsednice Skupštine Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track