HAOS U CENTRU BEOGRADA: Srpski desničari pokušavaju da uđu na festival Mirdita, Žandarmerija im ne da!
Foto: Kurir TV

NOvi protest protiv festivala albanske kulture

HAOS U CENTRU BEOGRADA: Srpski desničari pokušavaju da uđu na festival Mirdita, Žandarmerija im ne da!

Politika -

Članovi nekoliko desničarksih organizacija i danas su pokušali da spreče održavanje festivala albanske kulture "Mirdita - dobar dan" u prostoru Centra za kulturnu dokumentaciju u Beogradu, ali ih je policija sprečila u tome.

Njih nekoliko desetina okupilo se ispred zgrade Centra, noseći razne transparente i uzvikujući "Ne damo Kosovo!". Posebno upečatljiv bio je transpartent s natpisom "Dobar dan ubicama, laku noć pameti". Takođe, na ulazu u zgradu Centra izlepljeni su papiri sa svedočejima o stradanju Srba na Kosovu .

Zavetnici su pokušali da uđu u prostor Centra, ali pripaadnici Žandarmerije im nisu dozvolili. Većih incidenata nije bilo, a okupljeni demonsstrantu su ostali ispred.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je bila najavljena kao jedan učesnika fesivala, ali je otkazal dolazak, obratila se putem video linka.

Ona je ocenila danas da bi, pošto joj je onemogućen dolazak u Beograd, Kosovo trebalo da razmotri uvođenje reciprocitetnih mera za srpske zvaničnike, ali i da zatraži objašnenje od Evropske unije za kršenje Briselskog sporazuma.

foto: Kurir TV

Jahjaga je u intervju za Slobodnu Evropu izjavila da joj Srbija nije osigurala bezbednost za dolazak u Beograd, da bi se potom pozvala na apsurdne izgovore, čime je brutalno prekršila briselski Sporazum o posetama visokih zvaničnika.

foto: Kurir TV

"Takvo ponašanje i nedostatak volje i spremnosti Srbije da sprovede sporazume iz Brisela, nisu u duhu normalizacije odnosa naših dveju država", ocenila je Jahjaga povodom toga da joj nije omogućeno da dodje u Beograd na Festival "Mirdita, Dobar dan" na promociji knjige o ženama žrtvama torture tokom rata na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track