KOKEZA OD DRŽAVE ZGRĆE MILIJARDE ZA VUČIĆA: Evo kako se nameštaju tenderi u Srbiji!
Foto: Nemanja Pančić

POSLOVANJE ČELNIKA FUDBALSKOG SAVEZA

KOKEZA OD DRŽAVE ZGRĆE MILIJARDE ZA VUČIĆA: Evo kako se nameštaju tenderi u Srbiji!

Politika -

Firma „Prointer IT solušens end servisis“, čiji je vlasnik Slobodan Kvrgić, ali koja se povezuje sa Slavišom Kokezom, članom SNS, od dolaska te partije na vlast povećala je prihode 157 puta - sa 15,9 miliona dinara u 2011. na čak 2,5 milijardi u 2015. Profit je uvećan 18 puta, a najveći deo poslova firma je dobila od države, saznaje Kurir.

„Prointer“, koji se bavi informacionim tehnologijama, od 2012. do 2016. godine dobio je poslove na 115 državnih tendera i tako zaradio oko 2,4 milijarde dinara. Sve je krenulo kad je Slobodan Kvrgić 2013. kupio ovu firmu. Godinu dana kasnije prodao je „Eurosalon“ Slaviši Kokezi, tada samo članu SNS, a danas predsedniku Fudbalskog saveza Srbije. I Kvrgićev „Prointer“ i Kokezin „Eurosalon“ odnedavno su na istoj lokaciji, Dunavska bb, što je adresa „Luke Beograd“, koju je zvanično kupio Kvrgić.

Čak 40 tendera „Prointer“ je dobio kod „Elektroprivrede Srbije“, odnosno raznih ćerki firmi ove kompanije, čiji je direktor naprednjak Milorad Grčić, a ukupno 29 od Grada Beograda, kojim upravlja opet naprednjak, Siniša Mali. Od 17 klijenata navedenih na sajtu „Prointera“, samo četiri su privatne kompanije, ostale su državne - „Telekom“, „Elektroprivreda Srbije“, „Jugoimport“, Carina, Radio-televizija Vojvodine...

- Ali ni to im nije bilo dovoljno! Kvrgić je 2013. kupio i firmu „Alti“, u čijem sastavu je i lanac prodavnica „Vin-vin“, koja je u tom trenutku bila gigant u odnosu na „Prointer“ jer je imala 20 puta veće prihode. Tom kupovinom je u suštini IT tržište stavljeno pod kontrolu jednog čoveka. U 2015. „Prointer“ i „Alti“ su imale prihode od 14,2 milijarde dinara ili oko 115 miliona evra - kaže sagovornik Kurira upoznat sa dešavanjima na tržištu IT usluga.

Iako je „Alti“ bio poznata firma sa dobrim prihodima, preuzimanje od strane Kvrgića dodatno je uvećalo poslovanje, pa su prihodi od 2013. do 2015. duplirani, sa 6,6 milijardi na skoro 12! „Alti“ je pobedio na 70 državnih tendera, pa je dobijao poslove za EPS, ministarstva unutrašnjih poslova, rada, prosvete, poljoprivrede i privrede, javna preduzeća „Transnafta“, „Državna lutrija Srbije“...

Osim „Eurosalona“, Kokeza je vlasnik firmi „Senior tim“, „Best kontakt“, „Srećni milioner“, hotela „Kontakt“ u Beogradu.

Kokeza nije odgovorio na pitanja Kurira, a iz Kvrgićeve firme su poručili da je služben odsutan.

foto: Kurir

(Kurir / Ekipa Kurira)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 09.06.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track