GRAHOVAC: Evropa je uklještena između tri cunamija, a najgore prolazi Balkan
Foto: Vijesti.me

Gde je rešenje problema?

GRAHOVAC: Evropa je uklještena između tri cunamija, a najgore prolazi Balkan

Politika -

"Malo koji prostor na planeti obiluje sa toliko ljubavi i prijateljstva i sa toliko bezobrazluka kao što je prostor Zapadnog Balkana, a upravo ove determinante su Bogom dane da se proizvede burno ili dobro ili zlo", kazao je danas u Sarajevu analitičar geopolitike i general u penziji Blagoje Grahovac.

Dolazi se u pamet Poručio je on to na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, gde je kao uvodničar govorio na temu "Geopolitika i regija Zapadnog Balkana u novom dobu". "Pošto su geopolitički procesi uslovljeni sa tri društveno jaka 'cunamija' - jedan sa Zapada, a to je neoliberalizam koji je prerastao u jedan opasan derivat oblika fašizma, drugi organizovani kriminal i korupcija sa mafijama sa svojom vojskom čija je generika prvenstveno na istoku i prvi put u istoriji imamo da Istok i Zapad nisu u sukobu, nego ova dva cunamija imaju sinergijsko destruktivno dejstvo, utrčali su na jug, gde je ubačena miksovana religija i politika, a kada se ubaci miksovana religija i politika u socijalno ugroženu i frustriranu masu onda se ništa drugo nije moglo izroditi nego sledeći, ili treći cunami, a to je naoružani fanatizam. Mnogi kažu da je verski ili religijski, ja tvrdim da nije, iako ima tu dimenziju. On je prvenstveno socijalnog karaktera", kazao je Grahovac. U tom smislu je kazao da je Evropa uklještena između ova tri cunamija, a pogotovo Balkan. "Shvata se ovo u centrima geopolitičke moći brže nego što se mislilo, dolazi se u pamet i Amerika, pa će i Rusija koja daje otpor nekim bržim promenama. Evropa je ovoga svesna, svesni su da je i Balkan koji je bio ko zna koliko vekova uzrok i povod problema evropskih, da se mora tražiti drugačije rešenje i to baš na Balkanu i to će se desiti. Zato ubeđujem naše regionalne lidere ili one koji podgrevaju ratnu retoriku - džaba vam je. Ovog puta imamo sigurnost na strani da su građani ex-Ju sprostora svesni šta je doneo rat, koliko je razvalio i ono prijateljstvo i ljubav koju smo imali i kakve posledice je ostavio i da su sve to odradili domaći banditosi, razbijači Jugoslavije kojih, nažalost ima još uvek mnogo. Džaba im je", poručio je Grahovac. Tvrdi da će inicijativa ili snaga građanske osveštenosti uskoro biti taj bedem da na ovim prostorima neće biti rata. "Počeće da se gradi mir, zato su nervozni oni koji u ratnim vremenima znaju da profitiraju i zato izlaze sa ovakvim ratnim retoričkim porukama. Rešenje je, građani moji dragi, u promenama vlasti. Koje vlasti? Svake. Brze promene svake vlasti da bi uklonili sve one koji nam proizvode bezobrazluke raznih vrsta, a da bi kako-tako sačuvali ono što je bila tradicija na ovim prostorima, a to su prijateljstvo i ljubav. To će se uskoro desiti, budite ubeđeni. Međudržavnih ratova nema ili ih je sve manje. Unutardržavnih ratova takođe je manje, ali ima jedna druga muka, a to je ugroženost građana svakojake vrste, a da građanin ni ne zna od koga je ugrožen. I tome uskoro dolazi kraj, zato sugerišem promenu svake vlasti, pogotovu one koja ima u sebi ratnu retoriku", kazao je general Grahovac.

Nepravda u vlastitom dvorištu Ipak, dodaje, da do promena neće doći ukoliko građani imaju još snage da trpe. Smatra da građani bivše Jugoslavije nemaju snage i strpljenja da trpe i gledaju nepravdu u svom dvorištvu, svojoj kući, svom gradu, svom glavnom gradu, svojoj državi. "Ugrožen je pojedinačno građanin i građani u svakom kolektivu. Nemaju više strpljenja da trpe. I to je garancija i poruka da počinju promjene. Na sreću, Evropa je ovoga svjesna, svjesna je i Amerika pa čak i Ruska Federacija, koja po staroj njihovoj doktrini isturene odbrane, a to je 'proizvedi problem dalje od svojih granica da ga na bi doživio unutra'. I tome dolazi kraj. U BiH će se desiti promjene, počeće brze smjene vlasti i sugerišem građanima u svim ex-Yu državama: smjenjujte ovu vlast, pojaviće se i doći će bolja, ako ne iz prvog, drugog i trećeg puta, doći će iz četvrtog, a zato ciklusi ne trebaju da budu svake četvrte godine. Smjenjujmo svaku vlast i nakon pola godine", poručio je Blagoje Grahovac.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 18 epizoda RUBEŽ-E: On je držao 6. flotu 100 km od obale Jugoslavije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track