VUK JEREMIĆ: Do jeseni formiram političku partiju
Foto: Dado Đilas

još jedna stranka u srbiji

VUK JEREMIĆ: Do jeseni formiram političku partiju

Politika -

BEOGRAD - Nastavću da se bavim domaćom politikom kroz formu nove političke stanke koju nameravam da sa istomišljenicima osnujem, jedan od prioriteta je pomirenje građanske i nacionalne Srbije, rekao je danas predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić, navodeći da se nada da će se to desiti ove jeseni.

Mi smo društvo velikih podela, ali jedna od najštetnijih je ta podela na, uslovno rečeno, građanski i nacionalni pol, po meni to su dve strane istog novčića, rekao je Jeremić, gostujući na Radio televiziji Vojvodine u emisiji Prav ugao.

On je rekao da se on neće kandidovati za gradonačelnika Beograda. Dilemu vlasti da li će se izglasati vlada, Jeremić je nazvao "vulgarno izrežiranom farsom i dimnom zavesom" kako bi se sakrila "pustoš" kojoj smo svedoci.

Blizu smo stadijuma autokratije u kojem je moguće izglasati i konja ako bi ga Kaligula predložio, rekao je Jeremić. Jeremić je rekao da Anu Brnabić poznaje dvadeset godina i o njoj lično ima izuzetno dobro mišljenje, ali "ovde uopšte nije tema Brnabić i njeni lični kvaliteti". Prema njegovim rečima, ako bi ona predlagala članove svoje vlade u njoj, veruje Jeremić, ne bi bilo Aleksandra Vulina, Nebojše Stefanovića, niti bi joj šef kabineta bio Siniša Mali.

Govoreći o prilikama u opoziciji, Jeremić je rekao da ona ni na koji način ne sme da dozvoli razjedinjen nastup u budućnosti, pogotovo na Beogradskim izborima. Razmere štete koje se pričinjavaju Srbiji svaki dan su daleko veæe od razmera razlika koje postoje u opoziciji, ocenio je Jeremić, navodeći da najmanji zajednički sadržaj mora biti saradnja za postizanje iole pristojnih izbornih uslova.

Na pitanje o saradnji sa Sašom Jankovićem, on je rekao da ima sa njim "dosta dobar radni odnos i kontakt, više puta smo razgovarali i viðali se". Jeremić je naglasio da će učiniti sve da pomogne svima koji bi želeli da vide promene u Srbiji da doðe do jedinstvenog nastupa, "graðani ne bi oprostili ponovno atomizaciju i fragmentiranje opozicije". On je ocenio da se u petak dogaða "kvaziinauguracija", "skupa zabava", kako bi Vučić veličao samog sebe, navodeći da se to ne radi u civilizovanim zemljama.

Na pitanje o društvenom dijalogu o Kosovu, koji pominje Vučić, Jeremić je rekao da kada bismo imali normalne okolnosti u društvu onda bi o tako važnom pitanju bilo normalno voditi društveni dijalog. Ali ne možete voditi društveni dijalog o jednom tako važnom pitanju ako nemate normalne okolonosti, ne možete voditi društveni dijalog ako ste opozicioni lider, a niste u prilici da, na primer, u medijima, u neophodnoj meri, predstavite svoje stavove, rekao je Jeremić.

Jeremić smatra da ova vlast pokazala nekompetentnost u pregovaranju jer je učinila velike ustupke, a nije dobila ništa. Ustupci koji su dati u prethodnih pet godina bili su nezamislivi u Vladi u kojoj sam ja bio ministar, rekao je Jeremić.

(Kurir.rs/Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track