MREŽA ZA ISTRAŽIVANJE KRIMINALA I KORUPCIJE: KRIK dobio nagradu za objavljivanje imovine političara
Foto: pri, Printscreen

BEČ

MREŽA ZA ISTRAŽIVANJE KRIMINALA I KORUPCIJE: KRIK dobio nagradu za objavljivanje imovine političara

Politika -

KRIK-ova baza imovine političara proglašena je za najbolju novinarsku bazu na svetu sastavljenu od javno dostupnih podatka. Priznanje dodeljuje Globalna mreža urednika (Global Editors Network), vodeća organizacija posvećena inovacijama u novinarstvu.

U ime redakcije KRIK nagradu su primili glavni i odgovorni urednik Stevan Dojčinović i novinarka Dragana Pećo.

„Data journalism award“ je najveće međunarodno priznanje za radove iz oblasti novinarstva zasnovanog na podacima i dodeljuje se od 2012. godine u deset kategorija.

U kategoriji open data (javno dostupni podaci), KRIK je bio u finalu sa pet velikih svetskih istraživačkih redakcija, među kojima je bila i čuvena američka „Propablika“ (ProPublica).

foto: Profimedia

Nagrade su dodeljene na samitu Globalne mreže urednika u Beču kom je prisustvovalo više od 750 urednika i novinara iz 70 zemalja.

Ove godine ukupno je prijavljeno 573 novinarska rada iz 51 zemlje što je rekordan broj od kad se nagrada dodeljuje.

KRIK-ov istraživački tim mesecima je prikupljao i pregledao više hiljada stranica dokumenata o imovini, poslovima i sudskim i drugim postupcima vodećih političara u Srbiji – članova vlade i njihove porodice.

Podatke o tome šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari, KRIK je objavio u jedistvenoj bazi koja je dostupna čitaocima na adresi www.imovinapoliticara.krik.rs.

Ovo je ujedno i prvi put da su novinari, osim imovine političara, proveravali i šta poseduju članovi njihove uže porodice. Novinari su se i njima bavili jer političari, znajući da su pod okom javnosti, skrivaju imovinu i vode je na imena supružnika, roditelja, braće i sestara ili dece.

Informacije u bazi zasnovane su na javno dostupnim podacima i zvaničnim dokumentima, koji su sada dostupni čitaocima na jednom mestu. Za procenu vrednosti nekretnina, KRIK je angažovao agenciju za promet nekretnina koja je proračunavala tržišne vrednosti.

KRIK je otkrio brojne neprijavljene nekretnine ministara, njihove sumnjive poslove i kriminalne veze.

(Kurir.rs/KRIK, Foto: KRIK Printskrin, Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track