POSLANICI PODNELI 131 AMANDMAN: Završeno glasanje,  pljuštale opomene poslanicima opozicije tokom rasprave o Zakonu o ministarstvima
Foto: Nebojša Mandić

buran dan u Parlamentu

POSLANICI PODNELI 131 AMANDMAN: Završeno glasanje, pljuštale opomene poslanicima opozicije tokom rasprave o Zakonu o ministarstvima

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas razmatra o 131 amandmanu podnetom na predlog za izmenu Zakona o ministarstvima, pošto je u subotu uveče, posle skoro 12 sati, završila načelnu raspravu o tom zakonskom rešenju koje predviđa osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

PRENOS ZASEDANJA NARODNE SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

20.40 Usvojeni amandmani na Zakon, nova Vlada će imati 18 ministarstava.

20.15 Počelo je glasanje o amandmanima.

18.48 Boško Obradović je obrazlagao amandman Dveri kojim se traži da se formira ministarstvo za evropske dezintegacije.

- Ne dozvolimo da nam EU uređuje kako da živomo. Ovim amandmanom se bliže određuju ingerencije tog ministarstva. Nemamo nikakav da interes da idemo u EU po svaku cenu kad je države napuštaju. Život posle EU je danas najaktuelnija tema u Evrope U tom smislu je politika Dveri je najmodernija politika u Srbiji. Aleksandar Vučić i Čedomir JOvanović su poslednji evrofanatici u Evropi - rekao je Obradović.

foto: Printscreen

17.40 Zoran Živković je se javio za reč da kritikuje promenu nadlženosti koje su dosad imala pojedina ministarstva.

- To je zato jer vrhovnom vođi ne odgovara da najveće divlje gradilište u Evropi koje zove "Beograd na vodi" bude u nadležnosti Rasima Ljajića, pa to prebacuje n anekog drugog ministra - rekao je Živković.

foto: Printscreen

17.15 Poslanici Marinika Tepić i Marijan Rističević razmenili su nekoliko žstokih replika, naakon što se Tepićeva javila za reč,

Marinika Tepić zatražila je da se objasni na osnovu čega je Dragan Stevanović Boske postavljen za državnog sekretara za reformu javnih preduzeća.

- Za njega kažu da je nasjkuplji konobara iz Surdulice - rekla je Tepićeva, nakon čega ju je predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo, a ona je pitala u čemu je uvreda.

Potom se repliku javio Marijan Rističević koji je optužio Tepićevu da je uvredila Stevanovića.

- Gospođa je poznata kao neko ko ide iz straneke u stranku. Tako bih iisto mogao da kažem da njenog predsednika stranke Zpra Živković koga zovu Čabra - rekao je Ristićević.

Tepićeva se ponovo javila za reč i pitala zašto je prekinuta, a Rističević nije iako je on iznosio uvrede.

- U čemu se se sastoji uvreda ako se kaže da je Stevanović završio fakultet za dva meseca ... rekla je ona, nakon čega joj je predsedavajući isključio mikrofon i rekao da se svi ponose Stevanovićem i da neće dozvoliti vređanje.

16.30 Poslanici Dveri Miladin Ševarlić o Boško Obradović zatražili su amandman kojim bi se Srbija zašititila od prodora GMO.

"Time obavezujemo sve buduće vlade da se zabrani zvoz, promet i proizvodnja GMO hrane i semena", rekao je Boško Obradović

16.00 - Poslanik Saša Radulović, DJB, kaže da amandman na zakon ne treba prihvatiti zbog promene koja je nakaradna i kojom se ukida nadzor Ministarstva privrede.

"Koristi se princip bahatosti koji kaže nećemo vam ništa obrazlagati. Oni koji su bili pre nas su radili isto to. Posledice ovakvih zakona na kraju plaćaju svi građani Srbije kroz otimanje plata i penzija. EPS i Srbija gas ne treba da budu uklonjeni iz nadzora Ministarstva privrede", rekao je Radulović.

foto: Printscreen

15.55 - Poslanik Zoran Živković povodom današnje rasprave o amandmanima na Zakon o ministarstvu kojim se predlaže formiranje ministarstva za zaštitu životne sredine, kaže da je reč o posledici "dogovaranja, pogađanjem, šibicarenjem, koalicionih sporazuma".

"Nema boljeg života u Srbiji za građane Srbije. Ovde se traži da se iz Ministarstva privrede prebaci da se SPS bavi gasom i strujom, da to ne ostane kod Kneževeća koji je iz SNS. To nema nikakve veze sa zaštitom životne sredine. U Srbiji je stanje standarda građana takvo da otpad mora da ima svoje čuvare, to je donela vlada Aleksandra Vučića".

foto: Printscreen

15.20 - Gordana Čomić, DS podsetila je da je pravo i muškarca i žene da oldučuju o tome da li će decu da rađaju ili ne i to je ključna tačka oko koje treba da se vrti budući posao ministarke bez portfelja.

"Ako pogledate zemlje članice EU ili Kanadu, videćete potpuno drugačiji društveni kontekst u kome se deca rađaju, poštuje se izbor i deca su poželjna".

15.16 - Predlagač amandmana na Zakon o osnivanju ministarstva za demografiju poslanik Miroslav Aleksić SDS, NPS, kaže da je slušajući raspravu došao do zaključka da je stav da je reč o demagogiji.

"Ako je za vas to pitanje demagogija, onda ja zaista ne mogu da shvatim šta ćete drugo reći građanima", rekao je Aleksić. "Nemojte da rasparčavate Srbiju kroz deobe ministarstva da bi se namirili apetiti koji su porasli. Srbija izvozi sopstvenu budućnost. To je ono o čemu govore i građani i SANU, a vi ne želite da čujete."

foto: Printscreen

15.11 - Aleksandra Jerkov, DS je izrekla stav da neće glasati na predlog amandmana o formiranju ministarstva. Ona je pozvala sve da povedu računa jer "ne mere svi političko delovanje na osnovu toga od koga dolaze vrednosni stavovi".

foto: Printscreen

15.07 - Potom se u raspravu uključila poslanica Marinika Tepić koja je postavila pitanje zašto se prilikom pominjanja Ane Brnabić ona ne oslovljava sa "gospođa Brnabić".

15.05 - Predsednica parlamenta Maja Gojković imala je repliku na izjavu Boška Obradovića o gej paradi.

"Meni više smetaju neki drugi skupovi, drugih organizatora...a nisu se udostojili da prijave na zakonit način svoje skupove. I time su ugrozili bezbednost ljudi i imovinu svakog od nas", rekla je Gojković.

15.03 - Parlament je nastavio zasedanje rapravom o amandmanu na predlog Zakona o ministarstvu o formiranju ministarstva za demografiju. Novu raspravu je otvorio lider Dveri Boško Obradović. Kao prva tema u nastavku zasedanja nametnulo se održavanje gej parade.

"Nikada nisam ulazio u privatnost i seksualnu orijentaciju Ane Brnabić. Čovek koji je to objavio u javnosti je Aleksandar Vučić. Ja ovde govorim o našem političkom stavu koji kaže da smo protiv gej parade".

13.58 - Pauza u radu parlamenta do 14.56.

13.50 - Poslanicima se obratila i predsednica Skupštine Maja Gojković.

ŠEF POSLANIČKE GRUPE DS Ćirić: Ne možemo da budemo u koaliciji sa Dveri

foto: Printscreen

13.24 - Boško Obradović, je rekao da su Dveri poznate po propagiranju svoje politike porodice i da će oni zdušno podržati formiranje jednog takvog ministarstva. "Fontana na Slaviji košta dva puta više nego kompletan budžet za populacionu poliitku. Pa, ja bih podneo ostavku na mesto takvog ministra".

foto: Printscreen

13.11 - Poslanik Miroslav Aleksić, SDS NPS, predlagač amandmana, govorio je o potrebi osnivanja Minstarstva za porodicu i demografiju.

"To ministarstvo treba da bude broj 1. Predlažemo da se ovaj amandman prihvati i mislim da je on važniji od većine ovih drugih koji su danas na dnevnom redu".

13.03 - Žika Gojković, SNS je rekao da podržava predlog da se Minsitarstvo za dijasporu ne oformi.

foto: Printscreen

12.56 - "Rasprava kojoj svedočlimo je sve samo ne kratka i sve samo ne rasprava o amandmanu da se u Zakon o ministarstvu uvede Ministarstvo za evrointegracije. Evropske integracije nemaju nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine osim u jednom delu", rekla je Gordana Čomić, DS. "Buduća mandatarka i svi ministri trebalo bi da slušaju našu raspravu i da znaju šta ne bi smelo da se desi u Ministarstvu za evropske integracije". "Treba svi da slušamo i čujemo jedni druge kada je ogroman spisak poslova o ministarstvu za evrointegracije. Moilila bih kolege da se uzdrže od citiranja neformalnih sastanaka. Neću podržati amandman kolega koje traže uvođenje Ministarstva za evropske integracije. Ponovo smo poslali poruku da nam je važnije šta ćemo jedno drugom da kažemo ".

12.54 - "Verbalni delikt ne može da bude razlog za opomene. Da budem opomenut što sam rekao da SNS duguje EU zbog dolaska na vlast...Ne vidim čime sa zaslužio opomenu", rekao je Obradović.

12.49 - Potpredsednik Narodne Skupštine Veroljub Arsić je izrekao dve opomene i Radoslavu Milojičiću Keni (DS).

12.48 - Predsedavajući parlamenta je izrekao dve opomene Bošku Obradoviću.

12.44 - Poslanik Đorđe Vukadinović odgovoro je Aleksandru Martinoviću da je navodio primere iz školska i zdravstva, kao institucija koje finansira RS, ali da je propustio da odgovori na njegovu konstataciju da na Kosovu nema srpskih bezbednosnih i pravosudnih institucija. Predsedavajući je prekinuo izlaganje Vukadinovića, a potom je i Bošku Obradoviću izrekao opomenu.

foto: Printscreen

12.40 - Boško Obradović, Dveri, izneo je svoj stav da je protiv formiranja Ministarstva za evrointegracije.

foto: Printscreen

11.44 - Poslanik SNS Aleksandar Martinović, upitao je poslanika Đorđa Vukadinovića čiji je poslanik: "Čiji ste vi poslanici...Ako ste Vuka Jeremića privredne isnstitucije u Prištini je vodio Vuk Jeremić...Za razliku od Jeremića i Tadića koji nisu imali hrabrosti da utiču neposredno u tim pregovorima, Aleksandar Vučić jeste. Kod vas se postavlja pitanje političkog identiteta", rekao je Martinović i odgovorio na pitanje o formiranju ministarstva za Kosovo i Metohiju. "Ministarstvo za KiM je formirano 2007. godine, a ministar je bio gospodin Bogdanović koji je tada bio u DS. Formirano je da bi se ostvarila vrsta političke trgovine između DS i DSS. U prvoj vladi Vojislava Koštunice u budžetu Republike Srbije bilo je izdvojeno 400.000.000 dinara za KiM", rekao je Martinović i nabrojao za šta sve Republika Srbija iz svog budžeta izdvaja sredstva za Kosovo i Metohiju.

foto: Printscreen

"Srbija za škole i predškolske ustanove na KiM izdvaja 185.740.000 dinara, plate...Ko plaća srpske lekare, medicinske sestre na KiM? Država Srbija! Država Srbija na Kim je u svim zdravstvenim ustanovama gde se leče Srbi", odgovorio je Martinović i zaključio da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom Republike Srbije.

"Svako ministarstvo i svaki ministar je nadležan i za KiM", rekao je Martinović.

foto: Printscreen

11.30 - Poslanik Đorđe Vukadinović smatra da nije opstrukcija ako imate predlog ministarstva sa kojim se ne slažete. "Jasno je da je stav ove poslaničke grupe evroskeptički, ali mi nismo evrofobi. Pitam direktno predlagača gospodina Martinovića, zašto je napušten paralelizam i Kancelarija za evrointegracije podignuta na nivo ministarstva, a Kancelarija za KiM ostaje u tom statusu." Vukadinović je potom izneo kritike na račun vladajuće strukture, a po pitanju Kosova i Metohije. "Primenom Briselskog sporazuma, država Srbija se obavezala da povuče bezbednosne strukture Srbije na Kosovu kako bi one bile integrisane, a njihove plate isplaćivane iz budžeta Kosova. Do kraja tekuće godine integracija pravosudnih institucija će biti završena. Sve ustavne institucije Srbije na Kosovu će biti zatvorene, a do tada nova tela će biti formirana i integrisana u kosovski sistem. Šta gospodim Martinović povodom toga ima da kaže?" upitao je Vukadinović.

foto: Printscreen

11.20 - Vladimir Orlić, SNS, izričito je odbio amandman o osnivanju novog ministarstva. "Nonsens je da će sada neko novo ministarstvo da preuzima nadležnosti nekog drugog ministarstva. Ministarstvo za evropske integracije naravno da je postojalo i da negde postoji, ima različitih modela i danas može da se nađe nekoliko primera baš u evropskim zemljama. U pravu je kolega Rističević. Ima pitanje iskrenosti i političkog stava mnogo veze sa onim što mi slušamo danas. Milsim da je neprihvatljivo da mi opet slušamo neke tirade o zaštiti KiM ", rekao je Orlić.

11.18 - Vladimir Đurić, DJB, je podržao formiranje Ministarstva za evropske integracije.

foto: Printscreen

11.09 - Jelena Žarić Kovačević, SNS, je podržala osnivanje Ministarstva za evrointegracije kako bi se što pre dostigao jedan od strateških ciljeva, a to je pridruživanje Srbiji EU.

foto: Printscreen

11.04 - Poslanik Milan Lapčević je rekao da ukoliko se uvede Ministarstvo za evrointergacije, onda treba da se uvede i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i time podržao amandman poslanika Đorđa Vukadinovića.

10.58 - Nastavljena je rasprava u Skupštini Srbije. Reč je ponovo imao poslanik Dušan Pavlović. Ovoga puta se dotakao i pitanja slobode medija koje je prema njegovim rečima "stanje u kojem najveći mediji ne rapravljau skoro ni o jednom pitanju koje je važno za evrointegracije", upitavši se koje bi bile ingerencije novog ministarstva, ali ga je predsednica parlamenta opomenula i prekinula.

foto: Printscreen

10.42 - Dušan Pavlović, DJB, dobio je opomenu predsednice parlmenta da se bavi politikanstvom i ne drži se rasprave o amandmanima.

"Je l ovde ima reči koje su zabranjene u Skupštini? Ako se u ovoj državi ponovo desi slučaj kao što je Savamala, što ni u jednoj zemlji, članice EU nije moguće da prođe bez posledica, kakva će ovlašćenja imati ministar?", pitao je Pavlović.

"Imamo konkretnu raspravu i poslanici su dužni da govore o amandmanu", rekla je Gojković i odredila pauzu od pet minuta.

foto: Printscreen

10.41 - Stefana Miladinovic, SPS je podržala amandman za formiranje Ministarstva za evrointegracije i podsetila na put kome Srbija teži, a to je put ka evrointegracijama.

"Pred nama su ozbiljne reforme kada su u pitnanju evrointegracije. U proteklom periodu smo otvorili 10 poglavlja."

foto: Printskrin

10.39 - Vesna Marković, SNS, kaže da kancelarija za evrointegracije prelazi u ministarstvo i skrenula pažnju na bespovratna novčana sredstva koje je Srbija dobila iz EU fondova. "Cilj nam je uvođenje evropskih standara u svim oblastima i stvaranje jednog stabilnog poslovnog ambijenta".

foto: Printskrin

10.35 - Aleksandar Jugović iz poslaničke grupe SNS, kaže da su zadaci i poslovi novog Ministarstva za evrointegracije od značaja za Srbiju pa su samim tim i za njegovo usvajanje.

foto: PrintScreen

10.28 - U replici Vjerici Radeti poslanik Đorđe Vukadinović je ponovio stav nejgove poslaničke grupe da se ne uvede novo ministarstvo. "Ako se to ne prihvata onda treba razmisliti o opciji da se uvede i neko drugo ministarstvo. Treba imati paralelizam", rekao je Vukadinović.

10.25 - Nemanja Šarović je skrenuo pažnju Maji Gojković na povredu Poslovnika Narodne Skupštine. "Ne možete ignorisati realnost i činjenice", rekao je Šarović, a Gojković mu je skrenula pažnju na vreme. "Ne razumem rečnik pojedinih poslanika koji se izražavaju šatrovački u parlamentu".

foto: Printscreen

10.23 - Marko Đurišić iz SDS je takođe dobio opomenu. "Na ivici ste da vam dam kaznu zbog nepoštovanja parlamenta", rekla je Maja Gojković

foto: Printscreen

10.21 - Poslanik Marijan Rističević nije saglasan sa amandmanom i rekao je da za njega neće da glasa.

foto: Printscreen

10.20 - Nemanji Šaroviću iz SRS nije dozovljeno pravo na repliku. Predsednica parlamenta je kaznila ovu poslaničku grupu.

10.16 - Poslanik SNS Ljubiša Stojmirović ustao je protiv izlaganja poslanice SRS Radete, a u odbranu predloga Zakona, što je naišlo na burne reakcije iz dela skupštinske sale u kojem sede radikali.

foto: Printskrin

U raspravu se uključila predsedavajuća Maja Gojković apelujući na mir i poručivši da "ne može baš svako ko se bavi politikom da uđe u Narodnu skupštinu".

foto: Printscreen

10.13 - Poslanik poslaničkog kluba "Za spas Srbije - Nova srbija" Đorđe Vukadinović podržao je predlog prethpodne govornice, Vjerice Radete, da se briše predlog o Ministarstvu evroontegracije, ne samo, kako je istakao, "zbog evroskepticizma, već i zbog unutrašnje situacije u samoj EU".

foto: Printskrin

"Bespotrebno je podizati kancelariju na rang ministarstva. Neke zemlje su i bez njega ušle u EU. ne može se svaki čas menjati spisak resora, a posebno je asimetričan status pod kojim se sada vodi Kosovo i Metohija", ocenio je Vukadinović.

10.09 - Poslanica SRS Vjerica Radeta naglasila je da je član 1. nepotreban, jer je "Ministarstvo za evrointegracije neprimereno i nemoguće je da funkcioniše kako je to zakonom predviđeno".

foto: Printskrin

"Mi danas govorimo o amandmanima, a nemamo predlagača prisutnog. Trebalo je da imamo i mišljenje Vlade. Uostalom, da li i mandatarka Ana Brnabić želi baš ovakvu Vladu? Sve je okrenuto naglavačke, jer je Vučić, što nije u skladu sa Ustavom i zakonima, preuzeo na sebe i da uređuje Vladu", navela je Radeta.

10.08 - Elektronskom evidencijom utvrđeno je da početku sednice prisustvuje 113 narodnih poslanika, čime su stvoreni uslovi da se pristupi raspravi.

foto: Printskrin

Predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da očekuje da Skupština danas ili sutra glasa o izmenama tog zakona, a da sredinom nedelje mandatarka Ana Brnabić predstavi ekspoze, te da se glasa o izboru nove vlade.

foto: Nebojša Mandić

Subotnju raspravu obeležila su česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kao i polemika o svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije i o mandatarki Ani Brnabić.

FAJT BIVŠIH I SADAŠNJIH RADIKALA! ALEKSANDAR MARTINOVIĆ Vukla si Vučića za rukav. VJERICA RADETA Ja? Ne bih ni u ludilu!

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene zakona, ali je većina poslanika opozicije navela da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok su uglavnom kritikovali osnivanje ministarstva za evropske intergracije.

(Kurir.rs/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track