DAČIĆ SA HANOM U TRSTU: Berlinski proces znak je zainteresovanosti EU za region
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Samit zapadnog Balkana

DAČIĆ SA HANOM U TRSTU: Berlinski proces znak je zainteresovanosti EU za region

Politika -

TRST - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je dobro što se održavaju skupovi u okviru Berlinskog procesa, jer pokazuje zaintresovanost

EU da region i dalje drži na agendi proširejna.

Dačić je novinarima u Trstu rekao da politika proširenja može da dođe u opasnost i da je zato bitno da se "vatra održava i da se nastavi sa samitima".

"Mislim da su dometi Berlinskog procesa vazni za buducnost regiona i da oni pokazuju da EU i dalje naš region drzi na agendi za moguća proširejna", rekao je Dačić.

U Trstu se, rekao je on, radi u više kolona, jedna od njih je i sastanak ministara spoljnih poslova, a posle toga će se, kaže, pridružiti premijerima zajedno sa ministrima kulture i ekonomije.

"Ima dosta aktivnosti koje će se danas finalizovati potpisivanjem raznih dokumenata, od trasnportne zajednice do akcionog plana kojim se stavlja tačka na razne priče oko toga da li neko podržava carinsku uniju, da li ekonomsku zajednicu. Napravljen je jedan predlog da to bude zajednički ekonomski prostor", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je to formulacija koja je prihvatjliva za sve i koja ima četiri stuba na kojima se temelji.

Pitanje je političkih ocena da li je Veilka Britanija dobra lokacija za održavanje sledećeg samita, kaže Dačić i podseća da je Srbija imala predlog da se skup održi u našoj zemlji i da će se o tome razgovarati.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO: Edi Rama ima novi modni detalj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track