(UŽIVO) POSLE BURNE RASPRAVE DOBILI SMO OMBUDSMANA: Zoran Pašalić izabran za Zaštitnika građana
Foto: Marina Lopičić, Fonet/Zoran Mrđa

Predlog Zorana Pašalića naišao na podeljena mišljenja

(UŽIVO) POSLE BURNE RASPRAVE DOBILI SMO OMBUDSMANA: Zoran Pašalić izabran za Zaštitnika građana

Politika -

BEOGRAD - Supština Srbije posle burne rasprave izabrala je Zorana Pašalića za Zaštitnika građana.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Poslanici su se izjasnili i o izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i članova Fiskalnog saveta

15.13 - Predlog Odluke o izboru Zaštitinika građana u celini, podržala su 142 poslanika, 20 je bilo protiv. Polaganjem zakletve u parlamentu, Pašalić je stupio na dužnost.

15.12 - Za članove Fiskalnog saveta u celini glasalo je 143 poslanika.

15.08 - Počelo glasanje izborom članova Odbora za borbu protiv korupcije. Miloš Stanković, Slobodan Gazivoda, Jelena Stanković, Ivan Kovačević su izabrani za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

14.30 - Maja Videnović (DS) kaže da predsednik Srbije i SNS ne podnose kontrolu.

"Tamo gde svaku oblast društva zauzima i otima jedna stranka tu nestaje država!"

14.28 - Lider Dosta je Bilo poslanik Saša Radulović kaže da je proces izbora kandidata potpuno neadekvatan.

foto: Printscreen

"Vladajuća većina je objasnila da ih zakon ne obavezuje na transparentniju proceduru. U loše napisanom Poslovniku ne postoji obaveza, ali ni zabrana da se kandidati pojave na odborima.

Kandidati za Fiskalni savet, na primer, nisu ni došli, pojavili su se kandidati za Zaštitinike građana, koji nije odgovarao na pitanja. Ovo je jedna velika farsa! Poslanici nemaju mogućnost da vrše svoju ustavnu ulogu. Mnoge stvari su ostale sporne. Vladajuća većina se izvlači na to da je ovako rađeno i ranije, pre 2012. godine. Mi kažemo, ovako je pogrešno! Ako toliko ne poštujete Skupštinu glas sigurno nećete dobiti od Dosta je bilo", rekao je Saša Radulović.

13.30 - U Skupštini Srbije danas je ponovo pokrenuto pitanje usvajanja Kodeksa ponašanja poslanika.

Poslanik SRS Nemanja Šarović kaže da je laž da postoji iskrena želja da se do kodeksa dođe konsenzusom i da se to vidi po tome što bi toj radnoj grupi predsedavao Martinović za koga kaže da je "najbolji predstavnik poslaničke grupe SNS, svetionik doslednosti i morala, najlepiši i napametniji u poslaničkoj grupi SNS i prava moralna gromada".

Šarović je predložio da se donese jos jedan kodeks koji bi kaže, zabranio "političku prostituciju", kako se ne bi preletalo iz jedne u drugu stranku.

12.32 - Poslanici Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Dijana Vukomanović i Đorđe Vukadinović rekli su danas u Skupštini novinarima da Zoran Pašalić nije dobar kandidat za ombudsmana, sudeći, kažu, i po tome što predlagači kao njegovu prednost ističu to da će raditi suprotno od bivšeg ombudsmana, Saše Jankovića.

foto: Marina Lopičić

Vukomanović je, kritikujući Zorana Pašalića, iskoristila priliku i da se osvrne na nedavno izabranu premijerku Anu Brnabić, opaskom da je Saša Janković "veća zvezda" od premijerke, jer je na predsedničkim izborima, na kojima je učestvovao, osvojio glasove, a premijerka, kaže Vukomanović, "nije osvojila nijedan glas".

foto: Fonet Nenad Đorđević

Vukadinović je Pašaliću osporio stručne kvalitete, a principijelan, a ne politički stav po tom pitanju "branio" je argumentom da je, na primer, zadovoljan predlozima za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, iako je neke kandidate predložio predsednik Srbije.

11.47 - Poslanik SRS Milorad Mirčić pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandar Vučića o razlozima za upućivanje pripadnika Vojske Srbije na NATO vežbu koja će biti održana u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj, kao i da li će biti promene politike s ozbirom da je Vučić za prvu posetu kao šef države izabrao SAD.

foto: YOUTUBE PrintScreen

Mirčić je pitao čijim novcem je plaćeno 500.000 evra luksuzno blindirano putničko vozilo audio A8 za potrebe NBS, u trenutku kada štrajkuju radnici Fijata i Goše i kada vladaju beda i nemastina.

11.03 - Poslanik Nove Srbije Goran Pekarski pitao je ministre poljoprivrede i zdravlja da li će preispitati propise u vezi sa kvalitetom namirnica koje se uvoze u Srbiju i uporede ih sa onima koje se koriste u EU, kao i o lečenju malignih oboljenja s ozbirom da je, navodi, ženama u Grockoj uskraćeno preventivno lečenje.

foto: Fonet/Imre Szabo

10.49 - Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić podsetio je u nastavku premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića "da je prošlo 5 godina njihove vlasti, a da građani ne osećaju nikakav boljitak".

foto: Printscreen

"Premijer je 2013. obećao da će Fijat izvoziti 10.000 automobila na rusko tržište bez carine. Mi stalno slušamo jedno isto obećanje, a da je ispunjeno, ne bismo sada imali radnike na ulici i ne bi oni učili državu kako da se pregovara sa kompanijom. Ekonomska politika se pokazala kao vrlo pogubna, nije reč samo o Fijatu, već i o svim preduzećima koja su u međuvremenu ugašena. Potom se treba osvrnuti i na kontroverze koje prate svaku Vučićevu posetu Americi, pa neka odgovori građanima Srbije šta je sa grupom ljudi predvođenom njegovim bratom Andrejom Vučićem i četvoricom njegovih bliskih prijatelja, Nikolom Petrovićem, Zvonkom Veselinovićem, Slavišom Kokezom i Nenadom Kovačem, koji rukovode svim infrastrukturnim i javnim projektima. On objašnjenje duguje građanima Srbije pre svega, a ne američkoj administraciji", naveo je Aleksić.

10.42 - Poslanik Pokreta Dveri Boško Obradović istakao je da je Pokret za poslednjih godinu dana zahtevao posebne sednice na 10 aktuelnih tema, a da predsedavajuća Maja Gojković nije zakazala nijednu.

foto: Printscreen

" U ovom domu se za godinu dana ni na jednu jedinu aktuelnu temu nije odgovaralo, a mi smo postavili njih 10. Pitam ministra vojnog zašto šaljemo naše vojnike na NATO vojne vežbe na samu granicu sa Rusijom? Zašto je ugrožena ćirilica kao zvanično pismo Republike Srbije, šta je sa problemom bele kuge... Obaveza je predsednika skupštine da ih sve stavi na dnevni red i da poslanici o njima raspravljaju. Kada je bio poslednji četvrtak u mesecu kada su ministri odgovarali poslanicima za svoj rad? To Maja Gojković izbegava, da skupština vrši kontrolno-nadzornu ulogu nad radom izvršne vlasti", ocenio je Obradović.

10.35 - Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, analizirajući eskalaciju porodičnog nasilja poslednjih nedelja u Srbiji, pitala je ministra policije Nebojšu Stefanovića ko je zadužen za protokol saradnje između Centara za socijalni rad i pripadnika MUP.

foto: Printskrin

"Ko je odgovoran što protokoli nisu ispoštovani, ime i prezime tražimo i od toga nećemo odustati? Dosta je zajedničke odgovornosti i zgražavanja ministara nad time šta im se dešava, njihov posao je da organizuju protokole. U prethodnih 10 dana dve žene su ubijene pred onima čiji je posao da ih zaštite i to na način koji zahteva ličnu odgovornost mnogih u ovoj zemlji. Opšte je poznato da se žrtve nasilja nalaze u začaranom krugu u kojem se nasilnici osećaju sigurno, a jedan od načina je demonstriranje moći pozivanjem na prijatelje na visokim položajima i zato pitam Stefanovića koje su njegove privatne, lične, poslovne ili prijateljske veze sa porodicom u kojoj je pre dve nedelje partner ispred Centra za socijalni rad ubio majku troje dece. Na takve veze nema prava", ocenila je Jerkov.

10.17 - Poslanica DJB Branka Stamenković podsetila je da je Pokret 24 puta postavljao pitanja predsedniku Aleksandru Vučiću, ali nijednom nije dobio odgovor.

"Kada će Vučić prestati da krši Ustav tako što će podneti ostavku na mesto predsednika SNS i izaći iz sukoba interesa? Potom pitamo predsedavajuću Maju Gojković, a ovo je 16. put da postavljamo njoj pitanja i takođe nijedan odgovor nismo dobili, kada će doneti plan rada kako bismo prestali da radimo stihijski? Kada će sazvati kolegijum kao što nalaže Poslovnik? Kada će na dnevni red staviti predlog o svojoj smeni kao što je obećala", uputila je Stamenkovićeva.

foto: Printskrin

Ona je potom podsetila da je parlament prošle godine iz ekspozea tadašnjeg premijera Vučića čuo "da 3 i po milijarde evra svake godine potrošimo na zdravstvo", dok kako je navela, "i ćorav može da vidi da nam negde milijarda nestaje".

"Brnabić je u svom ekspozeu rekla da ne može da se o tome govori. A pošto Zlatibor Lončar vodi sektor zdravlja, pitamo ga ko ovde obmanjuje javnost? Da li milijarda nestaje ili ne", podvukla je poslanica DJB.

Ona je na kraju, iako više puta prekidana povicima iz redova poslanika vladajuće većine, pitala ministra za rad Zorana Đorđevića da li zna da je tokom 3 meseca redovnog jesenjeg zasedanja prošle godine Zakon o radu kršen nebrojeno puta.

"On propisuje da radnik ne može da radi duže od 12 sati dnevno, a radnici ovde u restoranu i bifeu skupštine radili su 25 dana duže od 12 sati dnevno", upozorila je Stamenkovićeva.

10.05 - Narodna skupština zasedanje je počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Poslanici na novoj sednici razmatraju i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i članova Fiskalnog saveta. U jučerašnjoj raspravi, poslanici vladajuće koalicije su najavili podršku izboru Pašalića za ombudsmana i isticali da ga za tu funkciju preporučuju dosadašnji rezultati rada i to što nije "politički obojen".

(VIDEO) JA SAM POTENTAN, MOGU 5 PUTA ZA NOĆ: Obradović šokirao u Skupštini, čitao poruke sudije optuženog za seksualno uznemiravanje kojeg je štitio Pašalić

Vladajuća većina smatra da će Pašalić raditi sve suprotno od Saše Jankovića, podsetivši da je Pašalić jedini kandidat za ombudsmana koji je, prilikom predstavljanjam na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za razliku od ostalih kandidata, ukazao na član Zakona o Zaštitniku građana koji kaže da ombudsman ne treba da se bavi politikom i da daje političke izjave.

foto: Zorana Jevtić

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da Pašalić nije član SNS niti ima bilo kakve veze sa tom strankom, te da je kao sudija za prekršaje više štitio građane nego ombudsman.

Opozicija je, pak, navela da Pašalić ne ispunjava sve uslove za izbor, a kritikovali su što je studirao 13 godina, dovodili u pitanje njegove moralne kvalitete i zamerili mu što je bio član skupštine FK Crvena Zvezda i skupštine Partizana nazivajući ga "preletačevićem".

OPOZICIJA UPOZORAVA: Novi zaštitnik će štititi vlast, a ne građane! Tepić tražila da se povuče predlog

Na dnevnom redu vanredne sednice je i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i zajedno Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

foto: Printscreen

Predsednik Republike je za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića, Vrhovni kasacioni sud Slobodana Gazivodu, sudiju vrhovnog suda u penziji, Državna revizorska institucija predložila je docenta Ekonomskog fakulteta u Nišu Jelenu Stanković, Socijalno-ekonomski savet predložio je Ivana Kovačevića, a UNS i NUNS Živojina Rakočevića.

NARODNI POKRET SRBIJE: Pašalić je samo produžena ruka vlasti

Predsednik Republike je predložio izbor Pavla Petrovića za predsednika Fiskalnog saveta, koji i sada obavlja tu funkciju, dok su ministar finansija i guverner NBS za članove Fiskalnog saveta predložili Nikolu Altiparmakova i Vladimira Vučkovića, dosadašnje članove tog tela.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić,Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li će Tužilaštvo istražiti Vučićevu ulogu u paljenju američke ambasade?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track