POLITIČKA KRIZA NA KOSMETU: Nema dogovora o Kadriju Veseljiju
Foto: Profimedia

NE NAZIRE SE KRAJ

POLITIČKA KRIZA NA KOSMETU: Nema dogovora o Kadriju Veseljiju

Politika -

Bez poslanika koalicije oko Demokratske partije nema napretka, jer ona jedina ima pravo na kandidata za predsednika skupštine

Ni dan uoči sednice novog saziva kosovskog parlamenta većina predstavnika albanskih stranaka nije postigla dogovor o izboru predsednika skupštine, što je obavezujući korak za konstituisanje skupštine.

Predstavnici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova saopštili su da neće prisustvovati nastavku konstitutivne sednice, pošto su nezadovoljni odlukama predsedavajućeg u vođenju sednica parlamenta. Bez poslanika koalicije oko Demokratske partije nema napretka, jer ona jedina ima pravo na kandidata za predsednika skupštine. S druge strane, ostale albanske stranke neće da podrže Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta.

Predsedavajući skupštine i najstariji poslanik Adem Mikulovci najavio je da će konstitutivna sednica biti nastavljena bez obzira na bojkot koalicije okupljene oko Demokratske partije.

Procena političkih analitičara je da ova neizvesnost, odugovlačenje sa izborom predsednika i neodustajanje velike tzv. ratne koalicije od kandidature Veseljija za tu funkciju vodi prištinske institucije u sve dublju političku krizu i gotovo izvesno ka novim izborima.

Kurir / I. K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track