ODLUKA SUDA: Kad se robijaši tuku, država plaća odštetu
Foto: Dragana Udovičić

VRHOVNI KASACIONI SUD

ODLUKA SUDA: Kad se robijaši tuku, država plaća odštetu

Društvo -

Država odgovara za naknadu štete oštećenom zatvoreniku koja je učinjena od drugih zatvorenika za vreme i u uslovima izdržavanja kazne po osnovu objektivne odgovornosti

U slučaju tuče zatvorenika u kojoj neki od njih pretrpi povredu ili telesno oštećenje, odgovornost za naknadu štete povređenom snosi država, zaključak je Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

Ovaj stav VKS je objavio na svom sajtu, a u slučaju iz presude povodom tužbe jednog zatvorenika kome su drugi zatvorenici zadali povrede koje su rezultirale oštećenjem unutrašnjeg i srednjeg uha. Tuča se desila u maju 2009. tokom boravka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

„Država odgovara za naknadu štete oštećenom zatvoreniku koja je učinjena od drugih zatvorenika za vreme i u uslovima izdržavanja kazne po osnovu objektivne odgovornosti“, navodi se u odluci VKS. Najviši redovni sud u zemlji, čije se odluke moraju poštovati, ističe da u ovakvim slučajevima država ne odgovara po osnovu krivice (namere ili nepažnje), već po osnovu objektivne odgovornosti, odnosno uzročnosti, jer je „odgovorna za osiguranje zatvorskih uslova koji ne ugrožavaju telesni integritet zatvorenika, koji se tu nalaze bez svoje volje“.

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track