MRKONJIĆ JEDINI NE ODUSTAJE OD BIVŠEG ŠEFA SPP: Drugovi socijalisti se odrekli Miloševića!
Foto: Profimedia

DOSLEDAN

MRKONJIĆ JEDINI NE ODUSTAJE OD BIVŠEG ŠEFA SPP: Drugovi socijalisti se odrekli Miloševića!

Politika -

Slobini drugovi sete ga se dva puta godišnje, a o podizanju spomenika govori još samo počasni predsednik stranke

Bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića svi su zaboravili! Iako su se u njega kleli a, neki i profitirali od njega, saborci su pobegli baš kada je trebalo da mu se oduže. Nekadašnjeg lidera sete se samo dva puta godišnje - na dan kada je preminuo i na dan kada je rođen.

Međutim, jedan od retkih koji i danas obilazi grob i istrajava u inicijativi da mu se u Beogradu podigne spomenik je počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić. On je, naime, prekjuče još jednom ponovio da nekadašnji šef socijalista treba što pre da dobije spomenik.

foto: Nebojša Mandić

Mrka ne odustaje

- Nikada se nisam odrekao Slobe. On treba da dobije spomenik. Predlog je sastavljen, predat gradskoj komisiji zaduženoj za to i čekamo povratnu informaciju. Želim da Sloba dobije spomenik, jer mislim da svaki državnik to zaslužuje. Zašto ne bi i Milošević kao predsednik države, vodio je ovu zemlju i nije osuđen. Ja sam za to da ne delimo ljude. Neka to ne bude stranačka stvar, neka gradski organi i građani odluče - kaže Mrkonjić za Kurir.

On odbacuje spekulacije da ni u SPS nema saglasnosti za ovu inicijativu.

- Naprotiv, za ovo imam apsolutnu podršku SPS. Uvek sam govorio da to ne treba da bude stranačka stvar. Predlog za podizanje obeležja podnelo je udruženje Sloboda - navodi Mrkonjić.

O ovoj temi burno se raspravljalo prošle godine uoči Miloševićevog rođendana,i tada je ideja o spomeniku naišla na žustro protivljenje opozicije i suzdržanost vlasti.

Bez komentara

- Nemam ja protivnike kad je reč o Slobi i spomeniku. Može ta ideja da se nekome sviđa ili ne, ali ja mislim da sam objektivan i svima poručujem da puste istorija da sudi i građani da odlučuju - kaže počasni predsednik socijalista.

U udruženju Sloboda juče niko nije mogao da govori o ovoj inicijativi, a za komentar su ostali nedostupni i odbornici SPS u Skupštini Beograda.

Inicijativa mladih za ljudska prava

SRUŠIĆEMO SPOMENIK

Inicijativa mladih za ljudska prava je na ideju da se Miloševiću podigne spomenik obećala da taj spomenik u Beogradu ne bi opstao nijedan dan i da bi njegovo rušenje bila odbrana demokratske i evropske Srbije, a ne vandalizam.

- Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u najgoroj deceniji moderne srpske istorije, obećavamo da spomenik Slobodanu Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu - navela je inicijativa u proglasu.

Kurir / E. K.

Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track