DRAGAN JANJIĆ: Tanjug je fantomska agencija
Foto: Beta, Nebojša Mandić

Osuda Dačićevog postupka

DRAGAN JANJIĆ: Tanjug je fantomska agencija

Politika -

NUNS saopštio da javne ličnosti treba da se prema svim medijima ponašaju neselektivno

Medijska udruženja i novinske agencije juče su osudili to što najviši državni funkcioneri favorizuju Tanjug! Kako ističu, iako ta agencija faktički ne postoji, i dalje ima brojne beneficije od države.

Povod za reagovanje je odluka ministra Ivice Dačića da prilikom povlačenja osoblja Ambasade Srbije u Makedoniji da izjavu samo Tanjugu, iako je bilo najavljeno da će se povodom tog međunarodno važnog događaja obratiti svim medijima. NUNS smatra da Dačićev potez pokazuje da Vlada diskriminiše medije dajući prednost pojedinim medijskim kućama, čak i kada je reč o izuzetno važnim temama od javnog interesa.

- Na taj način, aktuelna vlast direktno podstiče monopolizaciju i nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu. NUNS podseća da je obaveza javnih ličnosti, posebno državnih funkcionera, da se prema svim medijima ponašaju neselektivno - navode u NUNS.

Urednik Bete Dragan Janjić kaže za Kurir da je obaveza javnih ličnosti da sve medije tretiraju ravnopravno.

- U vezi sa dešavanjima oko Makedonije svi su očekivali saopštenje koje je najavila premijerka, a onda nam je kazano da će Dačić dati izjavu Tanjugu. To je bezveze, stvar je krupna i nije reč o komentaru na nešto što se setio neki medij pa ga je zvao, već se radilo o važnom državnom pitanju. Podsetio bih da Tanjug odlukom Vlade više ne postoji i njegov status je, u najmanju ruku, nedefinisan, ali je sada, eto, takva agencija dobila najvažniju izjavu u tom trenutku. To nije bilo fer - kaže Janjić i ističe da Tanjug i dalje dobija novac od države. Ta agencija je, dodaje on, nelojalna konkurencija i Beta i Fonet se „bore, takoreći, sa fantomom“. Iz Tanjuga se nisu oglašavali.

Kurir / B. K.

Foto: Nebojša Mandić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track