ZAVRŠEN SASTANAK ČETVORKE NA ANDRIĆEVOM VENCU: Formiran tim za pisanje deklaracije
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

vUČIĆ, dODIK, bRNABIĆEVA I cVIJANOVIĆEVA U pREDSEDNIŠTVU

ZAVRŠEN SASTANAK ČETVORKE NA ANDRIĆEVOM VENCU: Formiran tim za pisanje deklaracije

Politika -

BEOGRAD - U zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, sa početkom u 9 sati, održan je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednice Vlade RS Željke Cvijanović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je posle sastanka izjavio da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju deklaracije. Ta deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgvori Srbi ili srpske..."

5,5 miliona evra pomoći RS i ostatku BiH

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

O Kosovu

Vučić je izjavio da je EU posrednik u dijalogu Srbije i Kosova i da Beograd nema nameru da menja format pregovora.

"Uvek je dobro imati konsultacije s Amerikancima, Nemcima, Rusima, Kinezima... Važna pitanja zamrznutih konflikata ne mogu se rešavati bez znanja važnih faktora, ali oni koji su direktno uključeni u dijalog u ovom trenutku je EU", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"Sve najbolje Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima"

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je danas Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše.

"Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šza se zbiva. "Očigledno je da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, poseta Sarajevu naredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema.

"Ja želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima", poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Sastanku su prisustvovali ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Dušan Vujović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track