SUROVA REALNOST: I Zimbabve ima jaču vojsku od Srbije
Foto: Kurir

Koliko je zaista snažna naša armija

SUROVA REALNOST: I Zimbabve ima jaču vojsku od Srbije

Politika -

Srbija se, prema istraživanju kompanije „Global fajerpauer“, nalazi na 83. mestu od 133 zemlje. Ispred nas Etiopija (41), Nigerija (43), Zimbabve (81), ali i Hrvatska (68)

Iako su pojedinim predstavnicima vlasti usta puna priče o modernizaciji i veoma dobrom stanju u vojsci, srpska armija se po svojoj jačini nalazi tek na 83. mestu od ukupno 133 zemlje!

foto: Kurir

Naime, prema istraživanju koje je sprovela međunarodna kompanija „Global fajerpauer“, najjaču armiju na svetu imaju Sjedinjene Američke Države, druga je Rusija, a potom sledi Kina.

Oružje iz doba JNA

Srbija, uprkos navodima mnogih da ima najjaču vojsku u regionu, rangirana je mnogo gore od Hrvatske, koja je zauzela 68. mesto. Ispred Srbije se tako nalaze i Etiopija, Nigerija, pa i afrička država Zimbabve, koja se nalazi na 81. mestu.

foto: Kurir

Autori analize su prilikom procene u obzir uzeli više od 50 faktora, to jest ne samo količinu oružja nego i raznovrsnost, brojnost aktivnog sastava oružanih snaga, kao i broj rezervista, finansiranje vojne industrije, transportnu infrastrukturu zemlje, kao i brojne druge faktore.

foto: Printscreen

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, nije iznenađen rezultatima istraživanja, koji su, prema njegovim rečima, posledica višegodišnjeg degradiranja vojnika i vojske kao institucije.

- Iako se često priča o osavremenjivanju i modernizaciji oružja, realnost je potpuno drugačija. Oružje i vojna tehnika koje koriste naši vojnici su mahom još iz doba JNA, a moderna oprema kao što su „nora“, „alas“, „miloš“, „morava“ i slično još uvek su u nekoj fazi testiranja i nisu dostupni vojsci - objašnjava Antić, koji podseća da vojnici u našoj zemlji imaju najniže plate u regionu, nose pohabane uniforme stare i više od deset godina, dok su čak i čizme, kako je Kurir već pisao, prinuđeni da lepe selotejpom.

foto: Kurir

Propaganda vlasti

Sreto Malinović, penzionisani general, kaže da ovo istraživanje ilustruje u kakvom je stanju vojska koja u svakom trenutku treba da bude spremna da brani suverenitet Srbije.

- Naše naoružanje je još iz sedamdesetih godina prošlog veka, a sve što se priča o modernizaciji je čista propaganda vlasti. Ne čudi što je Hrvatska bolje rangirana jer su oni mnogo ozbiljnije pristupili osavremenjivanju vojske. Za razliku od nas, koji produžavamo život „migovima“, oni nabavljaju nove višenamenske borbene avione. Razlikuje se i odnos prema vojnicima - ocenjuje Malinović.

U Ministarstvu odbrane nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.

I bivše države SFRJ u problemu

MAKEDONIJA NA 122. MESTU

I ostale države nastale raspadom SFRJ nalaze se pri kraju popisa vojnih sila. Tako je Slovenija zauzela 113. mesto, BiH 121, a Makedonija čak 122.

Aleksandar Radić

PLATE VOJNIKA VIŠE NEGO BEDNE

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se u Srbiji ne radi dovoljno na modernizaciji oružja i očuvanju kadrova, kao i poboljšanju materijalnog položaja vojnika.

- Nama se servira slika da je Srbija lider u regionu kad je reč o snazi vojske. Međutim, to je daleko od istine. Oružje je prestaro, a plate vojnika su više nego bedne - kaže Radić.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Kurir, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track