SRAMNO Vulin: Samo ustaše viču Za dom spremni
Foto: Fonet, EPA

Predsednica Hrvatske ponovo uzburkala duhove

SRAMNO Vulin: Samo ustaše viču Za dom spremni

Politika -

Kitarovićeva kaže da ne vidi ništa sporno u tom pozdravu, ministar joj poručuje da ga izgovaraju samo oni koji bi voleli da se ponovi masakr

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, rekla je da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav.

Na pitanje treba li konkretno pozdravu „Za dom spremni“ reći ne u javnom prostoru, pa čak i kad se govori o samom grbu udruženja HOS, Kolinda je rekla kako je njen stav o tom pitanju jasan.

- Moj stav o pozdravu „Za dom spremni“ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, ali je, nažalost, kompromitovan za vreme ustaških dana - rekla je hrvatska predsednica i dodala:

- O tome ne bih donosila sud, ja nisam istoričar i imam svoj stav, volela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire o svim simbolima totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dele hrvatski narod, a nama podele u ovom trenutku zaista nisu potrebne.

Na njenu izjavu reagovao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin saopštenjem u kome je naveo da bi Kitarovićeva učinila veliku uslugu i sebi i Hrvatskoj, kao i Srbima kada bi osudila ustaštvo umesto što ga opravdava.

On je kazao da nije važno kada je nešto rečeno, već ko je to rekao i zašto.

- Nije, dakle, važno kada je neko izgovorio „Za dom spremni“, već je važno što su ga izgovarale i što ga još uvek izgovaraju ustaše, važno je to što su ga izgovarali oni koji su ubili stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i što ga i danas izgovaraju oni koji bi voleli da se masakr nad Srbima, Jevrejima i Romima, nad svima koji su drugačiji ponovi - rekao je Vulin.

Miodrag Linta

KOLINDA JE UVREDILA SRPSKE ŽRTVE

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je Kitarovićeva tom izjavom uvredila stotine hiljada srpskih žrtava koje su ubijene u NDH, njihove potomke i čitav srpski narod.

- Od aprila 1941. „Za dom spremni“ se koristi kao službeni pozdrav zloglasnog NDH, koji je izvršio genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima - podsetio je Linta.

Kurir / E. K.

Foto: Fonet, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je Petar Vujičić, čovek zbog kojeg je likvidiran Arkan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track