Ader u Senti: Srbija i Evropa mogu da računaju na Mađarsku
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Proslava Dana Sente

Ader u Senti: Srbija i Evropa mogu da računaju na Mađarsku

Politika -

SENTA - Srbija i Evropa mogu da računaju na Mađarsku, a zajednički je zadatak da se čuvaju tradicije i kulturna baština, izjavio je danas predsednik Mađarske Janoš Ader.

Predsednik Mađarske, danas se, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratio na Svečanoj sednici u Senti povodom dana grada i obeležavanja 320 godina od Senćanske bitke.

"Srbija i Evropa može da računa na nas. Mi verujemo u saradnju za koju je Konrad Adenauer sa svežim iskustvom iz Drugog svetskog rata rekao - Evropa svoju bezbednost može pronaći samo zajednički i samo tako može odbraniti svoju slobodu i samo kao celina može naći mesto u svetu , to je dostojno po njenoj duhovnoj veličini", rekao je Ader.

Mađarski predsednik, koji prisustvuje obeležavanju 320 godina od bitke kod Sente, kada su snage pod komandom princa Eugena Savojskog potukle tursku armiju nanevši joj ogromne gubitke, naglasio je da su se u mnogonacionalnoj vojsci, mnogi Srbi i Mađari te 1697. borili jedni pored drugih.

- Dragi srpski prijatelji, imali smo jednake ciljeve i morali smo od osvajača da povratimo naš zajednički dom. To je moglo uspešno da se sprovede samo zajedničkim snagama. Te 1697.godine, kao saveznici istupili smo za isti cilj na obali Tise, tu u Senti. Senćanska bitka, pre 320 godina, donela je šansu za ponovni početak - rekao je Ader.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track