Najnovije vesti

GRADONAČELNIK LJUBLJANE: Srbija će ući u EU 2021. ili 2022!
Foto: Profimedia

ZORAN JANKOVIĆ

GRADONAČELNIK LJUBLJANE: Srbija će ući u EU 2021. ili 2022!

Politika

Srbija će ući u Evropsku uniju za četiri godine, 2021. ili 2022. godine, a zaslužuje da već bude članica te zajednice, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

 

On je u intervjuu za Magazin Biznis naveo da ne želi nikog da vređa, ali ako se "istorijski pogledaju ulasci u članstvo EU, u čemu je Srbija lošija od, recimo, Bugarske"?

 

"Moje stanovište je da Srbija treba što pre da bude članica Unije, a da Bosna mora dekretom da uđe u EU. Mislim da je neophodno da sve zemlje bivše Jugoslavije 'u paketu' uđu u EU", rekao je Janković.

 

U EU, kako je ocenio, nije sve lepo, "ne teče med i mleko, ali nije dobro ni da se bude van Unije". Dodao je da je predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru rekao "želimo EU u jednoj brzini, što znači da se moraju sve zemlje članice razvijati u istom tempu".

 

"Trebalo bi da države koje su male po broju stanovnika i po društvenom proizvodu naprave neki blok, da bi njihova zalaganja imala veću težinu",  ocenio je Janković.

 

On je istako da EU, odnosno Evropskoj komisiji treba jak vođa koji će na istom nivou odlučivanja pričati i sa Vladimirom Putinom i sa Donaldom Trampom.

 

"Mi smo u principu protiv svih sankcija jer su one besmislene. Mi hoćemo saradnju. Sada pripremamo jednu deklaraciju gde bi se gradonačelnici glavnih gradova u EU javno založili za saradnju sa Moskvom", rekao je Janković.

 

Saradnja Srbije i Slovenije je, prema njegovim rečima, odlična, ima uzlazni trend, a biće još bolje kada Srbija bude članica EU.

 

"Kapital je našao svoj put. Ali, prvo je važan ljudski faktor, a onda dolazi kapital. Pri svemu tome, politički odnosi između Slovenije i Srbije su veoma dobri. Mi smo drugi 'grad pobratim' sa Beogradom i veoma smo ponosni na to", rekao je Janković.

 

Kurir.rs/Beta

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...