PRIŠTINA OSTALA BEZ PODRŠKE SVETA: Haradinaj povukao kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu
Foto: Slobodan Pečat

Poletali visoko, pa nisko pali

PRIŠTINA OSTALA BEZ PODRŠKE SVETA: Haradinaj povukao kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu

Politika -

PRIŠTINA- Kosovski premijer Ramuš Haradinaj povukao je danas kandidaturu Kosova za članstvo u Interpolu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Haradinaj je to učinio nakon što je ranije danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da Priština nema dovoljno glasova da bi bila primljena u članstvo Interpola.

"Poverenje da Kosovo bude član Interpola već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo da se pridruži ovoj svetskoj organizaciji," navodi Haradinaj u saopštenju, objavljenom na sajtu kosovske vlade.

"Kao premijer Kosova danas sam odlučio o odlaganju glasanja za zahtev Kosova za članstvo u Interpolu na predstojećem sastanku ove organizacije," ističe Haradinaj, uz, kako je naveo, zahvalnost svim kosovskim institucijama koje su bile uključene u taj postupak, kao i svim međunarodnim partnerima. Haradinaj je pozvao sve da, kako je naveo, rade za Kosovo, kako bi ono postalo članica Interpola na sledećem zasedanju.

Kosovski premijer smata da bi članstvo Prištine u Interpolu bio "direktan doprinos u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma" i da je, kako kaže, Kosovo "spremno da preuzme potpunu odgovornost" kao članica Interpola.

Za članstvo Kosova u Interpolu trebalo je da se raspravlja na Generalnoj skupštini ove organizacije, 26. septembra, u Kini. Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano i na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola novembra prošle godine, ali je i tada odloženo zbog, kako je tada saopšteno iz te organizacije, sprovođenja studije o učlanjenju, koja je trebalo da bude predstavljena na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine. Priština je zahtev za članstvo u Interpolu podnela 2016.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Jelena je ubijena dan ranije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track