VUČIĆ U UN: Ne dozvolite da Kosovo uđe u Unesko!
Foto: EPA

Predsednik Srbije govorio u Ujedinjenim nacijama

VUČIĆ U UN: Ne dozvolite da Kosovo uđe u Unesko!

Politika -


Sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto je uz teške kompromise, poručio šef države učesnicima Generalne skupštine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u govoru pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da su nacionalni prioriteti Srbije političko rešenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da „neće da govori o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nego o naporima za rešavanje vekovnog problema“ jer Srbija treba da „gradi budućnost s Albancima“. Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na teške kompromise u traženju prihvatljivih rešenja i da je Briselski sporazum rezultat kompromisa dve strane.

Vučić je pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko. On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Vučić je rekao i da Srbija napreduje ka članstvu u EU, napominjući da se to smatra kao put ka većoj stabilnosti, jačanju demokratije i ekonomskom napretku, ali je dodao da Srbija ne odustaje od politike vojne neutralnosti. Vučić je, obraćajući se učesnicima GS UN, rekao da Srbija želi da bude deo EU, ali ne želi da Srbi i drugi narodi na Balkanu budu tretirani na drugačiji način od onih koji su postali članovi posle 2003. godine.

- Srbija štiti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet i poštuje demokratske principe. Srbija neće odustati od politike vojne neutralnosti, koja je politika mira i budućnosti - rekao je predsednik Srbije. On je kazao da Srbija ima najbolje odnose s Rusijom i Kinom i da se tih odnosa ne stidi.

E. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Marjanovići su uništavali dokaze posle ubistva, ovo su detalji koji ih odaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track