PACKA IZ RUSIJE: Moskva besna zbog partnerstva Srbije s Ukrajinom
Foto: Stefan Jokić, EPA

SRBIJA U PRAVOSLAVNOJ VOJNOJ ALIJANSI

PACKA IZ RUSIJE: Moskva besna zbog partnerstva Srbije s Ukrajinom

Politika -

Pristupanje borbenoj grupi EU Helbrok, koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina, nije naišla na simpatije Ruske Federacije, prenosi Jutarnji list

Odluka da Srbija pristupi borbenoj grupi EU Helbrok, koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina, a koja se zbog svog sastava naziva još i „pravoslavnom vojnom alijansom“, ni najmanje nije naišla na simpatije Ruske Federacije jer bi to za nju praktično značilo da „gube svoje najjače uporište na Balkanu“, objavio je Jutarnji list.

Imajući u vidu da je notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju Helbroka pre nekoliko dana u Atini potpisao načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Aleksandra Vulina, ovaj list postavlja pitanje da li je Srbija time napravila još jedan korak prema NATO ili se na to može gledati kao na korak udaljavanja od Rusije.

Ističu da u toj vojnoj grupaciji, koja bi se zbog sastava mogla nazvati i „pravoslavnom vojnom alijansom“, pripadaju tri balkanske članice EU i NATO - Grčka, Bugarska i Rumunija, zatim Kipar, ali i Ukrajina, čije članstvo najviše iritira Rusiju, te i da Ukrajina ima napete odnose s Rusijom zbog aneksije Krima i secesionističke pobune u regiji Donbas.

Prema pisanju Jutarnjeg, „Srbija je u veoma delikatnom položaju, u procepu između ‚ljubavi prema Rusiji‘ i interesa oko evro(atlantskih) integracija“.

- Može se reći da Srbija nije u NATO, ali je NATO u Srbiji. Tokom poslednjih nekoliko godina Srbija je s NATO učestvovala u čak 44 vojne vežbe na teritoriji zemalja članica, a s Rusima su na manevrima njihovi vojnici delili SDO u samo šest slučajeva. Iduće godine Srbija će ugostiti zajedničku vežbu s NATO snagama za vanredne situacije - navodi Jutarnji.

General u penziji Sreto Malinović mišljenja je da ulazak Srbije u ovu grupu „nije prst u oko Rusima“.

- Takođe, ne smatram da smo mi Rusima oslonac u ovom delu Evrope. Ne treba da damo sebi previše značaja kad su u pitanju ruski interesi - kaže Malinović za Kurir.

O centru u Nišu

STATUS KVO VEĆ GODINU I PO DANA

Srbija već više od godinu i po dana zavlači Rusiju, koja je zatražila da članovi ruske vojne baze u Nišu dobiju potpuno ista prava i privilegije kao i njihove kolege u NATO.

- Moskva pritiska, ali Beograd još uvek to oteže, iako je opet pitanje - dokad. Isto tako, već se mesecima govori da će Rusija isporučiti Srbiji najmodernije „migove 29“, protivraketne sisteme S-300, tenkove, artiljeriju i ostalo vojno blago, ali osim trijumfalnih bombastičnih naslova po srpskim proruskim medijima - od kojih su neki pod kontrolom Aleksandra Vučića - sve je i dalje samo na obećanjima. Rusi takođe pritiskaju da se reši i pitanje baze u Nišu - navodi dnevnik.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Stefan Jokić, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ekskluzivno! MIG-ovi stižu u Srbiju, evo zbog čega su toliko posebni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track