STEJT DEPARTMENT: Sastanak predstavnika SAD i Rusije u Beogradu, tema Ukrajina
Foto: AP

STEJT DEPARTMENT: Sastanak predstavnika SAD i Rusije u Beogradu, tema Ukrajina

Politika -

Portparol Stejt department potvrdio je za Glas Amerike da će se specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati 7. oktobra u Beogradu.

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska.

Volker je juče na svom Tviter nalogu najavio beogradski sastanak sa pomoćnikom ruskog predsednika u Beogradu.

"Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji (sporazuma iz) Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine," naveo je.

Sporazum iz Minska iz februara 2015. previdja prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu i dalji korake da se okončaju sukobi ali u velikoj meri nije primenjen.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je za Radio Slobodna Evropa da pretpostavlja da je Beograd izabran za mesto sastanka zato što je Surkov na listi sankcija Evropske unije zbog čega mu je zabranjen ulazak u zemlje članice.

Na pitanje veruje li da će razgovori Volkera i Surkova imati pozitivan rezultat, ambasador Ukrajine je rekao da to ne može znati jer nije uključen u pregovore, ali da se nada napretku.

"Naravno, nadamo se da će biti postignut neki napredak, a za našu zemlju napredak znači suverenitet Ukrajine u okviru svih granica – i na istoku zemlje, uključujući i Krim kao deo Ukrajine", rekao je Aleksandrovič.

Ovo će, posle sastanka u Minsku 21. avgusta ove godine, biti drugi susret Volkera i Surkova. Volker je odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije se još oglasilo ovim povodom.

Srbija je početkom septembra preuzela predsedavanje Forumu za bezbednosnu saradnju OEBS, a šef diplomatije Ivica Dačić je predstavljajući program predsedavanja rekao da će ukrajinska kriza i zalaganje za okončanje neprijateljstava i sprovodjenje svih odredaba Minskih sporazuma biti jedna od tema.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track