ZA IZBORE SPREMNA I OPOZICIJA: Zajedno sa beogradskim biće održani i parlamentarni?
Foto: Dragan Kadić

Partijama opozicije odgovara svaki scenario

ZA IZBORE SPREMNA I OPOZICIJA: Zajedno sa beogradskim biće održani i parlamentarni?

Politika -

Najavu vlasti da bi istog datuma bilo glasanje i za Beograd i za republički parlament poslanici dočekali s oduševljenjem

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini tvrde da su spremni za vanredne parlamentarne izbore.

Poslanik DS Balša Božović kaže da bi voleo da dođe do njih, govoreći o mogućnosti da vanredni parlamentarni budu uporedo s vanrednim izborima za Beograd.

I Dveri su za vanredne parlamentarne izbore, kaže njihov lider Boško Obradović.

- Kakva bi to opozicija bila a da ne traži vanredne parlamentarne izbore. Dveri su uvek spremne za pad Vučića - kaže on.

Poslanik poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da opozicija sa svog položaja ne može da kaže da ne želi izbore, ali da pričom o parlamentarnim izborima vlast „preti“ i pokušava da odgovornost za eventualno održavanje tih izbora prebaci na opoziciju. On je kazao da su vladajuće stranke slabije u Beogradu nego na nivou Srbije, ali i da bi im parlamentarni izbori pomogli da s „dnevnog reda skinu neke vruće krompire koje moraju da rešavaju“, poput pitanja Kosova.

Vukadinović je kazao da bi kao opozicioni poslanik voleo da kaže da je opozicija spremna za izbore, ali da kao analitičar može da kaže da opozicija „ne puca od kondicije“.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora uporedo sa izborima za Beograd, kaže analitičar Dragomir Anđelković, ide naruku i vlasti i opoziciji, mada je vlast bolje pripremljena za njih.

- Vlast je popularnija na nivou republike i to bi se u nekoj meri prelilo i na grad. Opoziciji vanredni parlamentarni izbori odgovaraju jer bi stranke Saše Jankovića i Vuka Jeremića ušle u Skupštinu - kaže Anđelković.

Boban Stojanović

IZBORI ZA BEOGRAD TEK 2018.

Boban Stojanović, doktorand na FPN, objašnjava da vanredni izbori za Beograd ne mogu da budu u toku 2017. Ukoliko bi se Skupština grada danas raspustila, odbornici imaju rok od 30 dana da izaberu novog gradonačelnika.

- Ukoliko do toga ne dođe, raspušta se gradska skupština, to radi Vlada na predlog Ministarstva za državnu upravu. Minimalni rok trajanja kampanje je 45 dana - kaže on. Ako bi Siniša Mali danas podneo ostavku, uz svu zakonsku proceduru od minimum 75 dana, vanredni izbori mogli bi da se održe najranije 9. januara 2018.

Kurir / K. B.

Foto: Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track