Najnovije vesti

ŠEŠELJ OTKRIVA ŠOKANTNE DETALJE: Arkanov DB dosije oslobodio Stanišića i Frenkija
Foto: EPA, Profimedia

OBRT

ŠEŠELJ OTKRIVA ŠOKANTNE DETALJE: Arkanov DB dosije oslobodio Stanišića i Frenkija

Politika

Dokument otkrio da je komandant SDG radio za crnogorsku tajnu službu, koja je bila protiv Miloševića, što je u Hagu pomoglo bivšim šefovima srpskog ogranka DB

Dosije Državne bezbednosti (DB) o bivšem komandantu Srpske dobrovoljačke garde Željku Ražnatoviću Arkanu, koji je Kurir nedavno ekskluzivno objavio, doprineo je tome da Haški tribunal oslobodi Jovicu Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbednosti, i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, koji su bili optuženi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH 1991-1995.

To za naš list tvrdi lider SRS Vojislav Šešelj, koji kaže da je Hag nameravao da Arkana upotrebi kao „otežavajuću okolnost“ za mnoge istaknute političare i vojne komandante iz devedesetih, ali ga je dosije DB iz 1991. raskrinkao i pokazao da je radio za crnogorsku tajnu službu, koja je bila protiv Miloševića, a ne za srpsku, kojom su tek kasnije rukovodili Stanišić i Simatović. Upravo ta činjenica iz Arkanovog dosijea njima je pomogla na sudu.

- Haško tužilaštvo je dobilo od Udbe na raspolaganje kompletne dosijee, pa su onda te dokumente, po pravilu 68, i nama dostavljali kao potencijalni oslobađajući materijal. Jedan od dokumenata je pokazivao da je Arkan radio za crnogorsku službu DB krajem osamdesetih i da je po zadatku najprovokativnije i najekstremnije parole uzvikivao na skupovima podrške Miloševiću da bi se to iskoristilo u unutarpartijskim obračunima. Dakle, taj dokument iz kog se vidi da je Arkan radio za crnogorsku Udbu, koja je bila protiv Miloševića, te još neki dokumenti, kao i moje svedočenje, pomogli su na sudu Stanišiću i Simatoviću - kaže Šešelj.

foto: Marina Lopičić

On dodaje da je imao priliku da raskrinka Arkanovu ulogu i da iznese dokaze da on nikada nikakve veze nije imao s Miloševićem.

- Zamisao je bila da Arkan u procesu protiv Miloševića, Karadžića, Mladića, Stanišića, mene i drugih bude najteža moguća otežavajuća okolnost. On je s Haškim tribunalom bio stupio u pregovore da lažno svedoči protiv nas, a zauzvrat su mu nudili da mu smanje kaznu, dok je on tražio da ga uopšte krivično ne gone. Ne znam posle dokle su u tome stigli - otkriva lider SRS.

Činjenice

ŠTA JE OTKRIO DOSIJE DB O ARKANU

- Kao maloletnik bio u vaspitnom domu

- Sa 15 godina silovao devojku, imao i dva pokušaja silovanja

- Vodio se kao „obijač, provalnik, razbojnik, silovatelj“

- Radio za crnogorski DB

- Imao zadatak da kompromituje Miloševića na raznim mitinzima

- Na jednom od mitinga hapšen s Miloševićevom slikom i pištoljem

- Bavio se pljačkama širom Evrope

- Poznat i po nadimcima Bombona i Hibrid

Vratili se u Hag

PONOVO PRED SUDOM

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno veće Tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi.

Novo suđenje je počelo u junu ove godine, kada je tužilaštvo u Hagu predstavilo svoju optužnicu, i to istu po kojoj im je suđeno i prvi put kad su bili oslobođeni.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Profimedia, EPA

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović venčati sa ljubavnicom u CZ-u!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...