VLADIKA IRINEJ PROZVAO MINISTARKU: Zorana, treba ti psiholog!
Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić

Skandal

VLADIKA IRINEJ PROZVAO MINISTARKU: Zorana, treba ti psiholog!

Politika -

Posle izjave Mihajlovićeve da žene treba pustiti da rađaju onda kada one to hoće, episkop Irinej poručio ministarki da joj treba duhovnik ili pak stručno lice

Episkop bački Irinej, posle izjave potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da žene treba pustiti da rađaju onda kad one to hoće, poručio je da joj treba psiholog!

Kako se navodi u saopštenju SPC, „svakom iole dobronamernom čoveku upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi“ nesporan je apel patrijarha Irineja „da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji“.

Episkop bački smatra da Mihajlovićeva ne raspolaže kriterijumima na osnovu kojih bi mogla „meritorno“ da procenjuje sadržaj poruka patrijarha Irineja i da se njena kritika poglavara SPC „može tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka“.

- Kao ubeđena privrženica evropskih, možda i evroatlantskih vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku - da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život - naveo je episkop bački, kao i da je Mihajlovićeva tvrdnjom „da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće“, poruku patrijarha Irineja stavila u kontekst ratova i stradanja:

- Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i SPC.

On je naveo da motivacija ministarke da „izvrće reči o deci i blagoslovu radosti rađanja“ nije politička.

- To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika - smatra episkop bački i dodaje da bi umesto „pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa“.

foto: Dado Đilas

Skočio na SPC

ČEDA BRANIO MIHAJLOVIĆEVU

Lider LDP Čedomir Jovanović jedini je političar koji je juče osudio izjavu episkopa bačkog Irineja:

- Izjava bačkog episkopa Irineja, kojom napada ministarku Zoranu Mihajlović, skandalozna je i za metu ima ne samo žene u Srbiji već i ideju slobodnog društva zasnovanog na građanskim vrednostima.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Marina Lopičić, Stefan Jokić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track