VUČIĆ: Oslobodimo se mitova, laž je da je na Kosovu sve naše!
Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Predsednik Srbije o južnoj srpskoj pokrajini

VUČIĆ: Oslobodimo se mitova, laž je da je na Kosovu sve naše!

Politika -

Aleksandar Vučić ističe da je Katalonija protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a da ga na Kosovu nije ni bilo, osim onog lažnog iz 1991.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što će se krenuti u unutrašnji dijalog o Kosovu, da se, kaže, oslobodimo naših mitova, „kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše“.

Na konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Aleksandar Vučić je u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije poručio da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći ga u slučaju Kosova. Licimerje

- Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da svakog dana gleda bučno licemerje o poštovanju teritorijalnog integriteta - rekao je Vučić.

Ukazao je da se svakoga dana suočava sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da im odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova i da ne može da im izađe u susret.

- Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabe Vučić i Vlada Srbije, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni - objasnio je Vučić.

foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Ukazao je da se oni koji su ranije pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta.

Rekao je da postoje dve razlike između slučaja Katalonije i Kosova, o čemu će danas detaljnije govoriti.

Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991. godine, kao i lažnog kačaničkog ustava.

Delimično krivi

Ukazao je da je u Kataloniji sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila i danas se moramo suočiti s takvom realnošću.

Vučić je ukazao da imamo drugačiju realnost zbog koje smo delimično krivi sami, ali i patološko licemerje kojim se strasno danas brani integritet Španije, ali ne iz Španije, nego mnogih zemalja sveta, od SAD do EU.

- Krivi smo mi, jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na vlasti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić, to nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima - ukazao je predsednik Vučić.

I. KLJAJIĆ - S. ĐURIĆ - Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Molba za Dodika

BRŽI PUT BIH U EU

Predsednik Vučić rekao je da su odnosi Srbije i RS posebni, da smo jedan narod i da niko ne može da zabrani Srbiji da voli i pomaže RS.

- Naša politika se poslednjih pet godina nije promenila. Zamolio sam Dodika da učini sve za brži put BiH u EU, jer je to važno za region.

Predsednik Srbije o Trampovom izaslaniku

HOJT PRENEO TEŠKE PORUKE, ALI NE I NOVE

Iako je detalje razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojt Jiom rešio da saopšti danas tokom gostovanja na televiziji Pink, predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da su poruke koje je Ji preneo „za nas bile teške“, ali i da je on „za oktavu više“ odbranio interese Srbije.

- Radio sam svoj posao časno, ozbiljno i odgovorno. Kroz različite teme sam govorio o nezavisnosti Srbije, suverenom pravu da se građani Srbije pitaju za svoju budućnost, mnogo više nego drugi, i čini se da sam imao dobre argumente za to - rekao je Vučić nakon susreta s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track