BIVŠI ČLAN PREDSEDNIŠTVA SFRJ JUGOSLAV KOSTIĆ: Jugoslovenski pasoš bio je najtraženija roba, toj državi nismo bili dorasli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Beogradski strateški dijalog

BIVŠI ČLAN PREDSEDNIŠTVA SFRJ JUGOSLAV KOSTIĆ: Jugoslovenski pasoš bio je najtraženija roba, toj državi nismo bili dorasli

Politika -

BEOGRAD - Jugoslavija ostaje kao istorija i dobra šansa koju bivše republike nisu iskoristile, jer nisu bile dorasle toj zemlji, zaključak je današnje diskusije na panelu Jugoslavija - propuštena prilika ili politička iluzija.

Bivši član predsedništva SFRJ Jugoslav Kostić rekao je da je Jugoslavija bila država svih građana i da je opstala odavno bi bila član Evropske unije, pošto je za kratko vreme dostigla nivo srednje razvijene zemlje u Evropi.

Govoreći na konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga, Kostić je naveo da je jugoslovenski pasoš bio najtraženija roba i da je svaki građanin Jugoslavije u inostranstvu tertiran kao ambasador.

On je izrazio žaljenje što Predsedništvo, čiji je bio član, nije uspelo da sačuva Jugoslaviju koja je, kako je rekao, imala ključnu ulogu u očuvanju svetskog mira.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Bivši član CK SK Jugoslavije Azem Vlasi ukazao je na panelu da je priča o Jugoslaviji pokazala defektnost već u nastanku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

- Unutar granica te zemlje bili su i oni koji nisu spominjani u njenom nazivu i samim tim su bili tretirani kao građani drugog reda. Makedoncima je negiran identitet, a Makedoniju su zvali južna Srbija, Bošnjaci su bili svedeni na versku kategoriju, a nad Albancima su izvršeni zločini o kojima su pisali Dimitrije Tucović i Trocki - rekao je Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, najveća Miloševićeva greška je bila što je Kosovo izvukao iz jugoslovenskog konteksta i tretirao ga, kako kaže, kao srpsko pitanje koje će rešiti brzo i zauvek. SFRJ je mogla da se transformiše u zajednicu nezavisnih država kao SSSR ili da se civilizacijski i mirno razdruži kao Čehoslovačka, uveren je Vlasi.

Princ Vladislav Karađorđević, unuk Aleksandra Prvog Karađorđevića, smatra da odgovor na pitanje da li je Jugoslavija propuštena prilika ili politička iluzija, treba tražiti u vremenu kada je Jugoslavija građena.

Iako je to dosadna tema, ona je od vitalnog značaja za razumevanje ideologije u kojoj je izgrađena Jugoslavija, rekao je Karađorđević.

Pavlović: Jugoslavija je mogla da opstane...

Iskustva Jugoslavije pokazuju da samo šira integracija rešava probleme na ovom prostoru i pacifikuje velike nacionalne države, smatra direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović.

Pavlović smatra da je ta država mogla da opstane da je bila redefinisana na drugi način, da se odrekla "komunističkog balasta" i napravila kohezione faktore, privredne sisteme, jake banke, obrazovni sistem i da je krenula da ulazi u Evropu.

"Balkanski narodi zaglavljeni su između Istoka i Zapada i taj beg od Istoka prema zapadu traje dva veka. Ako Evropa zaista želi da pomogne, treba istovremeno da integriše te zemlje i diktira standarde, a ne da podržava jedne nasuprot drugih", rekao je ugledni istoričar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track