Slavica i politika
Foto: Kurir

Komentar dana

Slavica i politika

Politika -

Sramota ih je, nije tajna da je mnogim pristojnim ljudima, a bilo ih je poprilično uz Jankovića, u ovakvoj Srbiji još samo stid preostao

Mora da je Vučiću makar malo smešno i drago, čim se njegovi poltroni ovoliko grohotom smeju i sprdaju s događanjima u Pokretu slobodnih građana i sudbinom Saše Jankovića, koga su svojevremeno u krugu dvojke izvikali za novu nadu i potencijalnog lidera opozicije verujući da je za to dovoljno biti častan i nekompromitovan.

Varljive li nade! Brojni članovi Pokreta danas, kad na sve strane izvire i smrducka prljav stranački veš, skreću pogled u stranu i najradije bi o nekim drugim temama.

Sramota ih je, nije tajna da je mnogim pristojnim ljudima, a bilo ih je poprilično uz Jankovića, u ovakvoj Srbiji još samo stid preostao. Teško im je da prihvate da su mesecima okretali glavu od činjenice da je i njihov car go, izgleda sklon samovolji i nepotizmu, ili da tek samo još nije dobio priliku da pokaže da li je manje sujetan i osvetoljubiv od Vučića.

Iskustvo uči, velika razočarenja proizvod su kako zabluda o akterima tako i nerealnih očekivanja publike. Kad je otišao Duda Ivković, slegalo se ramenima, kad su dan za danom nestajali s društvenih mreža nekad vrlo glasni Jankovićevi epigoni, a potom se udaljio i akademik Teodorović, postalo je jasno da je najcenjenija osobina unutar Pokreta postala diskrecija kojom se štite Jankovićevi gafovi, a ne slobodoumlje i ideja razumnog unutarstranačkog dijaloga u kome neistomišljenici nisu teret nego dragocenost.

Kad je Vesna Pešić, prvosveštenica građanske opozicije u Srbiji, objasnila da je Janković veliko razočarenje, bilo je samo pitanje dana kad će posle tvita o „zgrčenosti i zgađenosti iz centra Beča“ kojim je Janković obradovao Vučićeve botove, čir pući iznutra i mi čuti i ono što nas se ne tiče. Recimo, to da Slavica Janković, supruga lidera PSG, cenzuriše i postrojava unutar stranke kao nekad ona žena sa cvetom u kosi, koja je sasvim nepravedno oklevetana kao odgovorna za svaku političku svinjariju svog muža.

Tako je Slavica u PSG postala politička tema veća od presude Mladiću, a tviter obračun Jankovića sa Sašom Radulovićem poslastica za kuso i repato. I stvarno, kako verovati u ozbiljnost stranke koja u istom saopštenju komentariše presudu ratnom komandantu bosanskih Srba i partijsku ostavku Srđana Škora...

Da smo mlađi, da smo u devedesetim, ili makar u vremenima Mikija Rakića, kafanski filozofi bi pričali da to Udba cepa opoziciju. U takvu sposobnost Bratislava Gašića, sve i da se potrudi, niko ne bi poverovao.

Simultanka koju Vučić brzopotezno igra sa opozicijom i gde snovi izazivača ne prelaze, u najboljem slučaju, više od remija ne pokazuje ipak toliku superiornost lidera SNS koliko definitivnu bezidejnost opozicije, svejedno u koliko kolona svrstana izađe na neke buduće izbore.

Kad je PSG u pitanju, nije problem u tome što Janković ima ženu, nego u tome što nema politiku.

Stojan Drčelić, šef deska

Kurir / E.K.

Foto: Kurir

NE PROPUSTITE

Bakir i Dodik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track