Najnovije vesti

Jadranka Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom
Foto: Fonet

Ministarka za evropske integracije

Jadranka Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom

Politika

BEOGRAD - Proces približavanja Evropskoj uniji ima solidan tempo i evropske integracije ubrzavaju i donose dinamiku procesu unutrašnjih reformi, izjavila je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je za RTV rekla da je u evropskim integracijama ključna reč proces koji nije uvek istog tempa, kao i da bi određene reforme dugo čekale da nemamo dinamiku koju nam daju evropske integracije.

Na konstataciju novinara da su pojedine zemlje brže završile taj proces, Joksimović je navela da je okruženje drugačije i da je u samoj EU doslo do bitnih promena u poslednjih 10 godina naglašavajući da proces evropskih integracija nije imun na dešavanja u međunarodnoj politici.

"Ne zaboravite da svi dugo govore o zamoru od proširenja koji nije ništa drugo nego sintagma koja treba da objasni da su građani pojedinih članica EU zaboravili koje su koristi dobili članstvom u EU i počeli da proces proširenja tretiraju kao teret koji će opteretiti njihove države. To nije do kraja istinito jer je svako proširenje donosilo korist starim članicama", rekla je Joksimović.

foto: Zorana Jevtić

Kada se govori o dinamici, treba razumeti duh vremena, splet ekonomskih, političkih i drugih procesa u državama članicama. "Nisam osoba koja smatra da frustracije, koje su nesumnjivo deo procesa integracija, zbog tempa i očekivanja treba prevladaju u procesu koji je sam po sebi zahtevna stvar, a ništa ne možete da promenite preko noći. Bitan je čitav niz malih koraka, a poglavlja su ti koraci kojim idemo nesumnjivo u pravcu članstva", navela je ministarka.

Joksimović se osvrnula i na poglavlje 27 koje se tiče ekoloških standarda i zaštite životne sredine, a koje, kako kaže, neće doci na red još nekoj vreme jer je finansijski zahtevno i komplikovano.

"To poglavlje zahteva uvođenje novih skupih standarda protiv zagađenja životne sredine . Privreda će kao najveći zagađivač snositi najviše obaveza iz tog poglavlja, a to je dobar način da rešimo stvar u pozitivnom pravcu i smanjimo troškove dolaskom stranih investitora koji već poseduju potrebne tehnologije za zaštitu od zagađenja", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je jedan od najvecih izazova koje se tiče poglavlja 27 upravljanje optadom i otpadnim vodama i da će u toj oblasti biti potrebno da se uloži nekoliko milijardi evra. Ta sredstva ne bi trebalo posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje ljudi i poboljšanje kvaliteta života.

(Kurir.rs/Tanjug/RTV/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...