KO SU ALBANSKA BRAĆA KOJE JE DAČIĆ ZATEKAO U BELOJ KUĆI: Došli sa KiM a sada među glavnima za bezbednost Amerike
Foto: Printscreen Twitter

drmaju amerikom

KO SU ALBANSKA BRAĆA KOJE JE DAČIĆ ZATEKAO U BELOJ KUĆI: Došli sa KiM a sada među glavnima za bezbednost Amerike

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je nedavno srpskoj javnosti da je bio ne malo "zatečen" na sastanku sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom, u Vašingtonu, kada mu je čovek koji je sedeo pored američkog zvaničnika pričao, predstavio se i rekao da je - sa Kosova.

Reč je o Iljiju Barjaktariju, koji je trenutno desna ruka Mekmastera i njegov čovek od poverenja. Mediji, međutim, otkrivaju da postoji još jedan Barjaktari Iljber, na ne manje važnoj poziciji u vašingtonskoj administraciji - direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane. Braća Bajraktari, Albanci, poreklom iz Prištine, radili su i u administraciji bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, a i sada imaju značajne uloge u Vašingtonu.

Oni su svojevremeno emigrirali u SAD kao 20-godišnjaci i u početku su im prijatelji i poznanici pomogli da nađu poslove i apliciraju za američke univerzitete, piše portal Medium.com. Vremenom, postali su američki državljani i dobili priliku za ozbiljniji angažman. Tako Ilji i Iljber Barjaktari danas svakodnevno informišu svoje šefove o spoljnopolitičkim pitanjima i akcijama povezivanja odeljenja Bele kuće, obaveštajne zajednice i drugih institucija.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

"Oni su se opredelili da pomognu oblikovanju uloge Amerike u svetu kroz odbrambenu i spoljnu politiku, nikad nisam čuo za priču o dvojici braće koji igraju tako važnu ulogu iza scene u Pentagonu", rekao je 2016. godine Karl Vug, nekadašnji savetnik ministra odbrane, zadužen za strateške komunikacije, a sada zaposlen u Nacionalnom Savetu za bezbednost. Iljija Bajraktarija zvaničnici Bele kuće opisuju kao "čuvara kapije" za savetnika za nacionalnu bezbednost, jer ima uvid i odobrava sve zahteve i podatke koji Mekmasteru stižu.

S druge strane, Iljber je visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane. Braća Barjaktari se pominju i u domaćoj javnosti.

Braća su se vinula u zvezde u vreme administracije bivšeg predsednika Obame, a da sada, zahvaljujući savetniku za nacionalnu bezbednost, određuju navodno najvažnija pitanja politike Donalda Trampa, uključujući i ona vezana za Balkan i Srbiju. Njihov jak uticaj može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije, koji je imao priliku da se susretne sa njima tokom posete Vašingtonu, odnosno tokom susreta sa Mekmasterom.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

"Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno", rekao je nedavno Dačić.

Prilikom nedavne posete potpredsednika SAD Majk Pensa balkanskim državama, pratila su ga braća Bajraktari, koje je Pens na poseban način predstavljao, posebno kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, naglasivši da je srećan što ima priliku da obavesti lidere Kosova da u Beloj kući sede dva čoveka poreklom s tog područja.

Portal Medium.com piše da je mlađi brat Iljber diplomirao na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Belom kućom i Ministarstvom odbrane, dok je stariji Ilji završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom. Postali su državljani SAD 2004. godine, a 2007. već su postali javni službenici.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Prinstcreen Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track