NEMCI SPREMAJU KAZNU: Angela Merkel uvodi sankcije Dodiku zbog podrške Mladiću!
Foto: EPA, Dado Đilas

ŠOK

NEMCI SPREMAJU KAZNU: Angela Merkel uvodi sankcije Dodiku zbog podrške Mladiću!

Politika -

U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova uveliko razmišljaju da se šefu RS i njegovim saradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja osuđenika

Nemačka bi uskoro mogla da uvede sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima, i to, ni manje ni više, nego zbog podrške haškim osuđenicima, pre svih Ratku Mladiću!

Nemački mediji pišu da bi ovakav potez administracije kancelarke Angele Merkel podrazumevao zabranu ulaska u zemlje EU, ali i zamrzavanje bankovnih računa.

foto: EPA

Nemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u tekstu o haškim presudama navodi da je zastrašujuće što nisu kažnjeni zločini nad Srbima, ali dodaje da to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad Muslimanima, govori da je „patriota“ koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je „za njega odavno rezervisano mesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promeniti“.

foto: Profimedia

- Kad se tako nešto čuje, kažu neki, biva jasno zašto EU nikako ne sme da u članstvo primi države u kojima neko sa ovakvim idejnim nazorima može biti predsednik. No, zbog toga blokirati Bosni perspektivu članstva u EU bilo bi pogrešno, jer bi se time kaznili samo Muslimani i Hrvati u drugoj polovini zemlje. Ima mnogo boljih instrumenata. U ministarstvu spoljnih poslova Nemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: upodobljene zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije - piše FAZ.

foto: Marina Lopičić

S druge strane, Dodik za Kurir kaže da nije obavešten o ovome.

- Nemam pojma. Nisam ni čuo za to, niti me je iko obavestio. Nemam nikakav komentar. Ne znam ni odakle to dolazi - kratko je kazao Dodik.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da ne vidi razlog za uvođenje sankcija predsedniku RS.

- Takav postupak Nemačke bi bio apsolutno loš po odnose sa Srbima, jer Dodik ni na koji način nije ugrozio opstanak Bosne. A Nemačka, ako želi da uvodi sankcije nekome, neka ih prvo uvede Bakiru Izetbegoviću i drugima koji svojim aktivnostima podrivaju Dejton - ocenjuje Anđelković.

Inače, podsetimo, Dodiku je Amerika početkom ove godine uvela sankcije, a o tome je, sredinom 2017, razmišljala i EU, koja je kao razlog za to navela opstrukciju Dejtonskog sporazuma i usporavanja BiH na evropskom putu.

Obrad Kesić tvrdi

SAD MU USKORO UKIDAJU SANKCIJE

Dok Nemačka razmišlja o uvođenju sankcija Dodiku, Amerika za to vreme sprema ukidanje te mere koju je uvela početkom ove godine. Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, kaže da bi to moglo da se dogodi tokom 2018:

- To je već tehničko pitanje. Čekali smo da se na određene pozicije postave novi ljudi. Imamo sve više ljudi koji zastupaju novu politiku, koja ide naruku Dodiku.

foto: Kurir

Novi broj

foto: Glossy

INTRIGANTNA ISPOVEST ANABELE ATIJAS ZA GLOSSY: Zbog ćerke stigla me je najgora kazna

Danas vam Kurir poklanja najtiražniji magazin o poznatima, požurite po svoj primerak

U novom broju magazina Glossy pročitajte intrigantnu ispovest Anabele Atijas o teškoćama kroz koje prolazi jer ne može da zaštiti svoje dete.

Nina Janković otkriva da jedva čeka da rodi sina. U intervjuu za Glossy, Miroslav Ilić kaže da se ne plaši starosti.

Živite život poznatih, čitajte Glossy!

Kurir / B. Karović - S. Đurić

Foto: Dado Đilas, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track