MODERNIZACIJA: Srbija će 2018. imati 16 migova
Foto: Fonet

Počinje Jačanje naše vojne eskadrile

MODERNIZACIJA: Srbija će 2018. imati 16 migova

Društvo -

Nabavka „migova“ ide u pravcu obnavljanja nekadašnjeg broja lovačkih aviona koje smo imali pre NATO bombardovanja 1999. godine

Ako pregovori s Moskvom urode plodom, srpska vojna avijacija uskoro bi mogla da postane bogatija za još šest transportnih helikoptera Mi-17 iz Rusije i za četiri do šest letelica „mig-29“ iz Belorusije!

Nakon šest „migova“ koji su u oktobru stigli iz Rusije, uz četiri koja je Srbija već imala, sada se ugovara nabavka najmanje četiri, a najviše šest ovih lovaca iz Belorusije. Ugovor bi trebalo da bude sklopljen početkom 2018. godine.

Posle remonta i dubinske modernizacije postojećih deset, a s nabavkom još šest „migova“, Srbija bi imala 16 lovaca „4 plus generacije“! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se trenutno pregovara s ruskom kompanijom „Rosoboronoeksport“ o kupovini i dodatnih šest vojnotransportnih helikoptera Mi-17. On je najavio i da se dolazak „Erbasovih“ helikoptera H145M za vojsku i policiju očekuje početkom 2019. godine. Srbija je u junu prošle godine već kupila dva helikoptera Mi-17 od Rusa.

Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala Tango siks, kaže da najavljena dalja nabavka „migova“ ide u pravcu obnavljanja nekadašnjeg broja lovačkih aviona koje smo imali pre NATO bombardovanja 1999. godine.

- Tada smo imali 16 komada „mig-29“ i ovo zapravo predstavlja obnovu onoga što smo nekada imali. Mnogo bolja situacija je što se tiče vertikalnog transporta i država je tu uradila više konkretnijih stvari, kao što je nabavka „Erbasovih“ H145M za vojsku i policiju, a sa ovim najavama kupovine Mi-17, to bi predstavljalo potpuno obnavljanje helikopterske flote, što je i realnija potreba. Najavljene modernizacije flote helikoptera sa Mi-17 još nisu definisane ni budžetirane i pitanje je kada će se dogoditi - kaže Vojinović.

foto: Fonet

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je, „bez ulaska u teorije zavere“, dodatno naoružanje uvek potrebno.

- Tehnika se troši i mora se obnavljati, nije poenta da se takmičimo sa bilo kim, već da obnavljamo resurse naše vojske. Svaka letelica ima svoj vek trajanja, za „migove“ je to 30 godina. Nikada nije dovoljno naoružanja, s vojne strane potrebno je što više i materijalnih i ljudskih resursa i ovo je maksimum koji može da se postigne s novcem kojim raspolažemo. Minimum kapaciteta sigurno nisu dva helikoptera te klase, koliko sada imamo, čak i Makedonija ima četiri takva, a Hrvatska 24 helikoptera u toj kategoriji, tako da svaka nabavka dobro dođe - kaže Radić i naglašava da ovi helikopteri mogu biti od velike koristi upravo u civilnom sektoru, pri gašenju požara ili spasavanju pri poplavama.

foto: Printscreen

Više novca

BUDŽET ZA ODBRANU 70,5 MILIJARDI DINARA

Ministarstvo odbrane je za 2018. godinu dobilo 70,5 milijardi dinara, što je za skoro četvrtinu više nego prošle godine. Predviđeno je da Vojska Srbije ima 13,2 milijarde dinara za opremanje, a očekuje se da će najviše sredstava otići upravo na remont deset „migova“, od kojih je jedan već u Rusiji na popravci, a čiji će životni vek u naredne tri godine biti produžen do 2030. godine. Najavljeno je da će remont i modernizacija „migova“ koštati 185 miliona evra.

(Kurir/Jelena Pronić/Foto: Fonet, Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRVI snimci MIGOVA 29 na pisti aerodroma Batajnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja