SELAKOVIĆ: Nisam optimista za rešavanje pitanja razgraničenja Srbije i BiH
Foto: Nebojša Mandić

komentar pregovora

SELAKOVIĆ: Nisam optimista za rešavanje pitanja razgraničenja Srbije i BiH

Politika -

Razgovori sa tri člana Predsedništva BiH neće biti laki, jer sva trojica imaju različite stavove, a pored infrastrukture i ekonomije, tokom današnje posete biće reči i o najvažnijem bilateralnom pitanju Srbije i BiH - graničnoj liniji, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

"Nisam preveliki optimista iako sam siguran da je srpska strana pripremila predloge koji su u septembru bili i stavovi bošnjačkog člana predsedništva prilikom posete predsednika Vučića Sarajevu", rekao je Selaković povodom posete članova Predsedništva BiH, koji su sinoć doputovali u Beogradu.

Podsećajući da je srpski predsednik i u septembru pokazao želju i volju, Selaković kaže da će se danas videti "da li se sa druge strane nešto promenilo".

Budući da je poseta tri člana Predsedništva BiH započela sinoć neformalnim susretom, a na pitanje da li takva vrsta susreta može doprineti smanjenu tenzija, Selaković kaže da bi bilo neozbiljno u javnosti iznositi detalje takvih susreta, ali veruje u Vučićev pristup poteškoćama.

"Naš predsednik je čovek koji pristupa ozbiljno svakom problemu i sa svakim normalno i otvoreno razgovara", ocenjuje generalni sekretar.

Vučić je čovek čiju će politiku ceniti u međunarodnom aspektu kao "čoveka od inicijative u okvirima našeg regiona", ocenjuje Selaković, dodajući da se u tom svetlu dešava se i ova poseta članova predsedništva BiH.

On smatra da razgovori neće biti laki jer se vode sa tri člana koji imaju različite stavove, a osim neformalnog susreta sa njima, istakao je, Vučić se sinoć čuo i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"To je jako važno jer u razgovorima sa BiH ne zanemarujemo ni interese Republike Srpske", ističe.

Upitan da li je ovo "predah između dve runde zaoštravanja odnosa dve zemlje" ili poseta može da doprinese preokretu odnosa u regionu, Selaković ističe da se Srbija i u prethodnom periodu trudila da deluje kao stabilizujući faktor i da ne stvara probleme.

"Srbija je to poslednjih godina sa Vučićem u dobroj meri pokazala. Mi idemo u susret rešavanju problema, trudimo se da ih rešimo, gledamo ka budućnosti, to je ono što nas vezuje i često smo spremni da progutamo knedlu i oćutimo na provakciju i nastavimo dalje zato što nam je u interesu budućnost i našeg naroda ali i sva tri naroda u BiH", istakao je Selaković.

Govoreći o predstojećim aktivnostima predsednika Srbije, Selaković je najavio njegov susret sa predsednicima vlada Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihajiem Tudoseovim, čija se dvodnevna poseta Beogradu očekuje nakon posete Predsedništva BiH.

Posle toga, navodi Selaković, Vučić putuje u Pariz na konferenciju na koju ga je pozvao predsednik Francuske Emanuel Makron, a odmah potom na Kubu.

Nakon Kube, prema Selakovićevim rečima, Vučić će ići u zvaničnu posetu Rusiji i sastati se sa predsednikom Vladimirom Putinom.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Foto Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track