PREDIZBORNE KALKULACIJE: Dačić sad hoće vanredne izbore
Foto: Zorana Jevtić

Lider SPS potpuno promenio ploču

PREDIZBORNE KALKULACIJE: Dačić sad hoće vanredne izbore

Politika -

Opozicija bi preko gradskih izbora da igra Ligu šampiona, ali da u njoj ne učestvuju glavni igrači Vučić i Dačić. Ne možete da odlučujete o nama bez nas, poručio šef diplomatije

Lider SPS Ivica Dačić promenio je ploču i u vladajućoj koaliciji zaigrao ulogu najvatrenijeg zagovornika vanrednih parlamentarnih izbora.

On je juče poručio da bi trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore, jer „udruživanje opozicije na gradskim izborima nije borba za vlast u Beogradu, već za vlast u Srbiji“.

- Opozicija bi preko gradskih izbora da igra Ligu šampiona, ali da u njoj ne učestvuju glavni igrači Vučić i Dačić. Ne možete da odlučujete o Vučiću i Dačiću, a da mi ne učestvujemo. Moja deca imaju većeg psa i manjeg. Ovaj mali stalno štipa i ujeda, a već trpi dok mu ne dosadi i dok ga ne odalami. Hoćete parlamentarne izbore? Videćemo onda ko će ostati na političkoj sceni - opisao je Dačić, koji je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Ispipavanje terena

Iako je među prvima pozdravio nedavnu odluku SNS da se ide samo na beogradske izbore, lider socijalista za Kurir kaže da se nije predomislio, ali da bi Vučiću sada savetovao nešto drugo.

- Nisam promenio mišljenje, ali kada se već čačkaju, ja bih onda raspisao izbore da sam na Vučićevom mestu - naglasio je Dačić.

Naprednjaci uzdržani

Iz stožernog SNS juče niko od stranačkih prvaka nije želeo da se oglašava povodom Dačićevog navijanja za objedinjavanje izbora.

Boban Stojanović, foto: Beta

Politikolog Boban Stojanović kaže da je vraćanje parlamentarnih izbora na spisak tema pokušaj vladajuće koalicije da oteža opoziciono ukrupnjavanje.

- Sada kada je Dragan Đilas ozbiljno ušao u trku za Beograd, najlakši način da potisnete važnost gradskih izbora je da raspišete i parlamentarne. Još kad je Srpska napredna stranka u novembru odlučila da ih neće biti, znalo se da je ta tema samo privremeno sklonjena u stranu. Aleksandar Vulin konstantno zagovara vanredne parlamentarne izbore, a sada mu se priključio Ivica Dačić. Potpuno očekivano. Verujem da su znatno veće šanse da Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima ide na objedinjavanje izbora - objašnjava Stojanović za naš list.

Rasim Ljajić

JA SAM SAMO ZA LOKALNE

Sa Dačićem se ne slaže lider SDPS Rasim Ljajić, koji smatra da vladajuća koalicija treba maksimalno da se fokusira na beogradske izbore.

- I dalje mislim da nam sada nisu potrebni republički izbori, jer imamo stabilnu skupštinsku većinu, a izgubili bismo dragoceno vreme za nastavak reformi i ispunjavanje ciljeva zacrtanih na početku rada ove vlade.

Dragan Đilas, foto: Nebojša Mandić

O Đilasovoj kandidaturi

VLAST KRITIKUJE, SASTANAK SA ŠUTANOVCEM

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ozvaničio je ulazak u trku za prestonicu i spekuliše se da će upravo taj manevar da opredeli i konačnu odluku o objedinjavanju izbora. Za sada je iza Đilasa stao PSG Saše Jankovića, očekuje se da će savezu sasvim sigurno prići i Narodna stranka Vuka Jeremića, a možda i SDS Borisa Tadića. Đilasov povratak u politiku vladajuća stranka je oštro kritikovala.

Kako su potvrdili iz DS, Đilas se juče sastao sa Draganom Šutanovcem.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Dačić peva Erdoganu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track