(FOTO) POTPISANI UGOVORI, DEKLARACIJE I SPORAZUMI: Evo šta je sve dogovoreno tokom posete predsednika Srbije Moskvi
Foto: AP

važni razgovori

(FOTO) POTPISANI UGOVORI, DEKLARACIJE I SPORAZUMI: Evo šta je sve dogovoreno tokom posete predsednika Srbije Moskvi

Politika -

MOSKVA - Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Moskvi rezultirala je nizom sporazuma, a ključni su ugovor o većoj isporuci gasa našoj zemlji, Deklaracija u oblasti modernizacije privrede, kao i Memorandum i Sporazum u oblastima turizma i trgovinskoj saradnji dve zemlje.

Tokom dvočasovnog srpsko-ruskog samita, predsednici Srbije i Ruske federacije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovarali su i o daljem nastavku vojno-tehničke saradnje, a konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

foto: Tanjug

Takođe, sa ruskom stranom razgovaralo se i o sektoru bankarstva, kao i o modernizaciji srpskih pruga, na kojoj rade Ruske Železnice, za šta je ranije obezbeđen kredit od 800 miliona dolara.

U sklopu posete Moskvi, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak potpisali su Protokol o izmeni Sporazuma između dve vlade o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, od 13. oktobra 2012. godine.

foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatovic i prvi čovek "Gasporma" Aleksej Miler.

Istaknuto je da je saradnja sa "Gaspromnjeftom" dobra te da se nastavlja sa modernizacijom NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi u Srbiji.

Ruska gasna kompanija Gasprom će povećati isporuke prirodnog gasa Srbiji za 15 procenata u 2018. godini, poručeno je iz Kremlja, nakon razgovora Vučića i Putina.

Iz Rusije su stigle i vesti da su ruske kompanije Lukoil i Pauer Mašins već ostvarile saradnju sa srpskim partnerima, dok je kompanija Inter RAO Grupa spremna za saradnju pa se investicije iz ove kompanije očekuju u narednom periodu.

foto: Tanjug

Ministri privrede dve zemlje, Goran Knežević i Maksim Oreškin potpisali su Zajedničku deklaraciju vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti modernizacije privrede.

Memorandum o saradnji u oblasti turizma između srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ruskog Ministarstva kulture potpisali su ministri Rasim Ljajić i ruski kolega Vladimir Medinski.

Ministar Ljajić potpisao je i sa predstavnikom Kurske oblati u Rusiji, Sporazum između ministarstva na čijem je čelu i Administracije Kurske oblasti o uspostavljanju međunarodnih i spoljno ekonomskih veza u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Kao rezultat posete srpske delegacije dogovoreno je da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poseti Beograd 21. i 22. februara sledeće godine.

foto: Tanjug/Kabinet predsednika Srbije

Predsednik Vučić je pozvao ruskog predsednika da dođe u Beograd na zvanično obeležavanje kraja radova na Hramu svetog Save koje je planirano 2019. godine, a pre toga, sledeće godine, prema Vučićevim rečima, Srbija će učestvovati u obeležavanju 75. godišnjice od Staljingradske bitke.

Posetu Rusiji obeležilo je niz bilateralnih sastanaka predsednika Vučića, sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom sa kojim se razgovaralo o strateškom partnerstvu dve zemlje, energetici i podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije, kao i susret sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track