MIHAJLOVIĆ NAJAVILA VELIKE PROJEKTE: Gradnja auto-puta mira počinje sledeće godine
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

predstavljanje rezultata

MIHAJLOVIĆ NAJAVILA VELIKE PROJEKTE: Gradnja auto-puta mira počinje sledeće godine

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da iduće godine na trasi Niš-Merdare-Priština počinje izgradnja 36 kilometara deonice puta Niš-Pločink, vrednosti 212 miliona evra.

"Izgradnja te deonice biće finansirana sredstvima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a mi smo obezbedili garancije u budžetu za taj projekat", kazala je Zorana Mihajlović predstavljajući rezultat rada svog ministarstva.

Podsetila je i da se projektna dokumentacija za taj put finansira iz evropskog Fonda za Zapadni Balkan.

"Ne postoji put koji nije bitan za Srbiju. Srbija nema more i zato su joj neophodne luke poput onih u Crnoj Gori i Albaniji. Ovaj put (Niš-Priština-Drač) znači povezivanje sa regionom", navela je Mihajlovićeva i istakla da će izlazak na albansku luku značiti siguran rast za srpsku privredu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je najavila da će 2018. godine početi modernizacija i elektrifikacija pružne obilaznice oko Niša i pruge Niš-Dimitrovgrad, vrednosti 250 miliona evra.

"Krajem januara potpisaćemo ugovor sa EIB o tom projektu", rekla je ministarka i navela da je u toku eksproprijacija zemljišta za taj regionalni projekat.

Dodala je da će biti potpisan komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta, izmedju Novog Sada i Subotice.

"Trenutno investicije u železnicu u Srbiji vrede više od šest milijardi evra", rekla je ona.

Navela je da će iduće godine biti izmenjen Zakon o upisu u katastar koji će, kako je navela, omogućiti potpunu reorganizaciju te oblasti.

"Zakon će pomoći da sa 62. mesta na listi Svetske banke Duing biznis u toj oblasti, dospemo među prvih 20 zemalja za godinu dana", procenila je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da su to četiri strateška pravca rada njenog ministarstva iduće godine i najavila pokretanje regionalnih infrastrukturnih projekata.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mihajlovićeva je podsetila i da je u poslednje tri godine u Srbiji rekonstruisano 200 kilometara pruga i izgrađeno 200 kilometara autoputeva, nabavljeno je 50 novih vozova, da je Srbije po izdavanju građevinskih dozvola sa 186. mesta na list Svetske banke "Duing biznis" dospela na 10. poziciju.

"Umesto 500 gradilišta, koliko ih je u Srbiji bilo u 2014, danas imamo 20.000 aktivnih gradilišta širom zemlje", podsetila je ona.

Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova pohvalila je dosadašnje unapređenje propisa u oblasti građevinarstva, ali i njihovu primenu u praksi, što se, kako je navela, odrazilo i na povećanje broja izdatih građevinskih dozvola.

"I Bela knjiga FIC-a, pokazala da je ove godine najveći napredak ostvaren u izdavanju građevinskih dozvola", kazala je ona.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodala je da su strani investitori pozitivno ocenili i unapređenje efikasnosti konverzije zemljišta, zbog uvedene integrisane procedure i e-platforme.

Mihajlović je istakla da je važno nastaviti reforme tog sektora nastavi "istom brzinom i strašću".

"Ima mesta i za unapređenje, pre svega u oblasti restitucije, kredita i lizinga", kazala je Mihajlović.

Ministarka je danas na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci potpisala i karticu donora organa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja