PRAZNIČNI INTERVJU VUKA JEREMIĆA: Na proleće zadajemo politički udarac

predsednik Narodne stranke

PRAZNIČNI INTERVJU VUKA JEREMIĆA: Na proleće zadajemo politički udarac

Politika -

Oformljeno je opoziciono jezgro za beogradske izbore, koje će, verujem, izrasti i proširiti se u ozbiljan front protiv nestručnosti i nepravde

U 2018. godini očekujem buđenje nove nade. Oformljeno je opoziciono jezgro za beogradske izbore, koje će, verujem, izrasti i proširiti se u ozbiljan front protiv kleptomanije, nestručnosti i nepravde koju personifikuje aktuelna vlast u prestonici. Verujem da ćemo na proleće zadati prvi ozbiljan udarac režimu, za koji će se vremenom ispostaviti da je bio fatalan - kaže u razgovoru za Kurir predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić.

NS je uz PSG podržao Dragana Đilasa. Oprostili ste mu što vas je izbacio iz DS pre četiri godine? Kako je izgledao vaš prvi susret posle toga?

- Potpuno je nebitno da li sam mu oprostio. U politici nema mesta ličnim sujetama ako ste zaista posvećeni javnom interesu. Do našeg prvog susreta nakon četiri godine je došlo na predlog Saše Jankovića, s kojim je Đilas već neko vreme bio u razgovorima. Ja sam se od predsedničkih izbora otvoreno zalagao za objedinjavanje opozicije, i u više navrata rekao da Janković, kao neko ko je osvojio najviše glasova na tim izborima, ima privilegiju da vuče bele figure. To je bio njegov potez, i ja sam ga uvažio. Sam razgovor sa Đilasom bio je lišen emocija, realističan i konstruktivan.

Ali ranije ste govorili da se mora stati na put Đilasovoj samovolji, ako ne na sudu, onda političkim sredstvima. Kako je u međuvremenu od protivnika postao prihvatljiv saveznik?

- Nije nikakva tajna da se Đilas i ja nismo slagali o mnogim pitanjima, što je, verujem, i danas slučaj. Ali u našem narodu postoji izreka „Kad je dete bolesno, tad se u pomoć zovu i stričevi s kojima se ne govori“. Dogovorom o strateškom partnerstvu Narodne stranke i PSG je stvoreno opoziciono jezgro, a Dragan Đilas je jedini ozbiljan potencijalni kandidat koji je do sada iskazao spremnost da se kandiduje. Pre nego što smo doneli odluku da ga podržimo, pitao sam Jankovića da li je možda razmišljao o nekome poput Dude Ivkovića, na primer. Koliko sam ga razumeo, jeste, ali Duda to, nažalost, nije prihvatio...

Plašite li se da će i vas zadesiti sudbina Saše Jankovića, koga napuštaju najbliži saradnici jer se čuje da se neki od potpredsednika NS protive tom savezu?

- Ne. Narodna stranka je ozbiljna i institucionalno uređena politička organizacija u kojoj se odluke donose kroz statutom ustanovljenu demokratsku proceduru. To je bio slučaj i s podrškom Đilasovoj potencijalnoj kandidaturi za gradonačelnika. Predsedništvo je zasedalo u više navrata, a određen je i tim za pregovore, sačinjen i od onih koji su bili pozitivno i od onih koji su bili negativno nastrojeni prema toj ideji. Rezultat procesa je odluka o savezništvu za beogradske izbore sa PSG i Draganom Đilasom, za koje se nadam da će biti prošireno i drugima iz istinske opozicije.

Zašto ste se vi iz DS razilazili kad ste se sada opet okupili - vi, Đilas, Tadić...?

- Ja sam se sa svojim istomišljenicima i saborcima okupio u Narodnoj stranci - izuzetno sam ponosan na činjenicu da nam je pristupio toliki broj ostvarenih i uglednih ljudi, u vremenu u kojem se častan svet uglavnom kloni politike. Ali neophodno je ujedinjenje svih koji se protive interesnom konglomeratu vlasti, te zatrovane kaše operisane od ideologije, koju uz vladajuće SNS i SPS čine i Vulin, Vuk Drašković, Zukorlić, Karić, Palma, Krkobabić, Šešelj, Čeda Jovanović, Nenad Popović...

Kako komentarišete to što DS s Draganom Šutanovcem na čelu neće s vama i izlazi samostalno na izbore?

- Tokom svih godina koje sam proveo u DS imao sam čast da uživam podršku značajnog dela članstva, ali se stranački vrh prema meni uglavnom ponašao kao prema nekoj vrsti disidenta. Na kraju sam i izbačen, protiv svoje volje, i to dok sam u ime Srbije predsedavao Ujedinjenim nacijama. Ali hajde da se okrenemo budućnosti. Demokratska stranka je važan opozicioni činilac i bila bi zaista ogromna šteta kad oni ne bi bili deo jedinstvenog opozicionog fronta. Verujem da još uvek postoji mogućnost da se predomisle. Narodna stranka neće postavljati nikakve uslove i spremna je na svaku vrstu kompromisa da bi se to dogodilo.

(Ne)opravdano

OČEKUJEM VANREDNE IZBORE

Ne isključuje se mogućnost i vanrednih parlamentarnih izbora. Kakve su vaše prognoze?

- Aktuelni predsednik i doskorašnji premijer se u jednoj od višesatnih televizijskih seansi zakleo da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti. S njim nikad ne znate, ljudi takve svesti su u stanju da preko noći okrenu ćurak naopako iz samo njima znanih razloga, ma šta da je u pitanju. U tom smislu, uvek je najpouzdanije predviđanje da će učiniti suprotno od onog što je obećao - dakle, očekujem parlamentarne izbore, iako za njih nema ama baš nikakvog racionalnog opravdanja.

Neprijatno pitanje

KONZERVATIVNIJI SAM OD DAČIĆA

Kakav je Ivica Dačića kao šef diplomatije?

- Zamolio bih vas da mi postavite neko manje neprijatno pitanje.

Da li ste vi koristili takve neuobičajene tehnike vođenja diplomatije? Kome biste zapevali i koje numere?

- Moj stil je bio nešto konzervativniji, no to me nije sprečilo da iza sebe ostavim određene rezultate - blokada članstva Kosova u svim međunarodnim organizacijama, predsedavanje Srbije OEBS i Generalnom skupštinom UN, ukidanje viza za zemlje EU, sporazum o strateškom partnerstvu s Kinom, na osnovu kojeg su ostvarene sve dosadašnje kineske investicije u našu zemlju.

Skroman doček

U KRUGU PORODICE

Gde i kako ćete dočekati Novu godinu?

- U krugu porodice, kao i uvek. Ostajemo kod kuće.

Biljana Bojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track