FREDERIKA MOGERINI: 2018. ključna godina za Balkan
Foto: Profimedia

poruka

FREDERIKA MOGERINI: 2018. ključna godina za Balkan

Politika -

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednost Federika Mogerini poručila je danas da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obeležili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

"Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posetila sam šest prestonica regiona u nekom od najtežih momenata - u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize", napisala je ona.

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je rešena.

foto: Fonet

"Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put", naisala je Mogerini.

Kako je dodala, "2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za celu Evropu".

Među momentima koji su obeležili prošlu godinu jeste obeležavanje 60 godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

"Bila je ovo teška godina za svet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donela dobre trenutke i neke dobre stvari - stvari koje smo postigli sa puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom", napisala je Mogerini.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track