ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ: Vučićeva poseta donela smirenje na KiM
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Neophodan nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine

ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆ: Vučićeva poseta donela smirenje na KiM

Politika -

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Kosovu i Metohiji se već oseća jedna vrsta "relaksacije" posle velikog uznemirenja koje je nastalo zbog ubistva Olivera Ivanovića, izjavila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

foto: Fonet

Prema njenim rečima, čini se da će period koji sledi doneti nastavak pregovaračkog procesa i pokušaja da se odnosi između Beograda i Prištine urede na način koji bi omogućio "normalno funkcionisanje Srba na Kosovu". Ona kaže da je predsednik Aleksandar Vučić u subotu uputio poruke različitim akterim, a pre svega Srbima na Kosmetu kojima je poručeno da je Srbija uz njih, spremna da pomogne njihov opstanak, ali i njihovu bezbenost.

foto: Zoran Šaponjić

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Joksimovićeva kaže da je reč o jednom odmerenom i umerenom političaru, čija je uloga na Kosovu bila značajna, jer je otišao veliki borac za mir, pravdu i pomirenje između Srba i Albanaca.

Upitana od koga zavisi da li će situacija na KiM krenuti ka smirivanju ili ka destabilizaciji, Joksimovićeva odgovara da pitanje stabilizacije zavisi od svih faktora, kako od Beograda, tako i od Prištine, ali i međunarodne zajednice. Ona je dodala da su pored poruka upućenih Srbima, izuzetno važne i one koje su bile upućene Albancima - poruke mira i želja Srbije da razgovara o normalizaciji odnosa.

foto: Dragana Udovičić

"Srbija čini dalje korake da se ovo teško pitanje u regionu razreši na najbolji mogući načini koje je u interesu svih aktera, a pre svega u interesu Srba i njihove bezbednosti na Kosovu", smatra direktorka Centra.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Dolazak Aleksandra Vučića u Laplje selo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track