NEDIMOVIĆ: Srbija će pomoći poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji
Foto: Fonet

ministar optimističan

NEDIMOVIĆ: Srbija će pomoći poljoprivrednike na Kosovu i Metohiji

Društvo -

BEOGRAD - Poruka svima na Kosovu i Metohiji koji žele da rade i žive od svog rada jeste da će im država Srbija pomoći, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

"Država Srbija je sazrela, novca ima, naravno, neće uvek svi biti zadovoljni na obimu, ali važno je da toga ima", rekao je Nedimović i zahvalio ljudima iz Bačkog Brestovca koji su momku Milanu iz Srbice, koji se sinoć požalio predsedniku u Lapljem Selu, odmah reagovali i poslali pet jarića.

Najvažnija stvar, smatra Nedimović, jeste da taj momak želi da ostane na KiM i da radi, da je to neupitno, te da "najmanje što može" da se uradi jeste da se realizuje program pomoći tim ljudima, te da ta stvar neće uopšte biti dovedena u pitanje.

"Za veliki deo poljoprivrednih proizvoda sa Kosova postoji dovoljno tržište na prostoru Srbije i malo boljom organizacijom mi to možemo uraditi. To je stvar koja je sinoć ponovo došla u fokus i kojom ćemo morati da se bavimo. Iz razgovora sa ljudima sa KiM prethodnih meseci i pogotovo posle ovoga sinoć, veliki sam optimista i tim ljudima ćemo stvarno pomoći", rekao je Nedimović.

Poverenje je, smatra ministar, ključno, jer, kako kaže, da bi neko ostao, mora u nešto da veruje, te da, kada se napravi opšti okvir, koji je, čini mu se, napravljen odlaskom predsednika na Kosovo, na red su došle konkretne stvari.

"Ti ljudi moraju od nečeg da žive. Pre ili kasnije, kao i uvek u srpskoj istoriji, uvek se vratite na poljoprivredu. To je tačka oko koje se sve vrtelo. Možda će sada savremeni ekonomisti reći da se od toga ne može napraviti neka ogromna vrednost, ali egzistencijalna stvar, ono što nekoga drži za jednu tačku, jeste pre svega poljoprivreda", kaže Nedimović.

Nesporna je podrška Ministarstva poljoprivrede, kaže on i ističe da će predložiti vladi poseban program za poljoprivrednike na KiM, koji će se osloniti na sve što radi Kancelarija za KiM.

"Moramo obezbediti da tim ljudima koji proizvedu nešto na svojim njivama, da plasiraju na neko tržište, da imaju sigurnost, da mogu da žive od toga", zaključio je Nedimović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track