UBICA PRATIO OLIVERA IVANOVIĆA: Auto smrti danima kružio oko stranke
Foto: Printscreen, Profimedia

Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji u severnom delu Kosovske Mitrovice

UBICA PRATIO OLIVERA IVANOVIĆA: Auto smrti danima kružio oko stranke

Politika -

Pečat profesionalca: Atentator dobro poznavao Ivanovićeve navike, a lokacija na kojoj je ubijen nije slučajno odabrana

Olivera Ivanovića, jednog od lidera kosovskih Srba, ubica je danima pratio, znao je svaki njegov korak, a najmanje nedelju dana je automobilom kružio oko prostorija Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, otkriva Kurir.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanovićfoto: Profimedia

- U ovom trenutku postoje saznanja da je Ivanović danima praćen, da je ubica dobro poznavao njegove navike i da je pažljivo odabrao trenutak likvidacije. U prilog tome ide i saznanje da je izvršilac danima kružio automobilom oko Ivanovićeve stranke, što mu je očigledno bilo dovoljno da se odluči da svirep zločin izvrši baš na tom mestu - priča sagovornik Kurira.

Ivanović je ubijen pre osam dana, a istraga i dalje maltene tapka u mestu. Simptomatično je i što se zvaničnici kosovske policije ne oglašavaju ovim povodom. Presedan je napravio Besim Hoti, regionalni komandir kosovske policije za sever, koji se oglasio tek da bi demantovao navode tamošnjih medija o učešću nekih lica u ovom svirepom zločinu. On je rekao da policija radi isključivo po nalozima tužilaštva, te da „ne očekuje da će iko biti uhapšen“ mimo toga.

- Pripadnici policije postupaju samo po nalogu i ovlašćenjima tužilaštva. Ne želimo da spekulišemo niti da prejudiciramo - rekao je Hoti.

Dostavili zahtev

I Ivanovićeva supruga Milena kaže da nema nikakvih vesti o istrazi ubistva njenog muža, te da s njom nije kontaktirao niko iz kosovske policije ili tužilaštva.

MILENA IVANOVIĆ
MILENA IVANOVIĆfoto: Marina Lopičić

MILENA IVANOVIĆ: Mislim da zataškavanje ubistva nikome ne ide u prilog

- Nadam se da će u toku ove nedelje biti nekih informacija. Mislim da zataškavanje nikome ne ide u prilog. Očekujem da ćemo vrlo brzo imati neke informacije - rekla je ona.

S druge strane, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, kaže da je očigledno da se pokušava da se istraga usmeri u pogrešnu stranu, da se raznim političkim i medijskim diverzijama u javnosti stvori pogrešan utisak o ovom tragičnom događaju.

MARKO ĐURIĆ
MARKO ĐURIĆfoto: Zorana Jevtić

MARKO ĐURIĆ: Ne postoji spremnost da se profesionalno radi na rasvetljavanju ovog zločina

- Mi smo dostavili zahteve i oni su vrlo jasni. Želimo da naši istražni organi budu uključeni u istragu i da se što pre otkriju ubice i motivi ovog zločina. Takođe smo sasvim jasno poručili: ako su oni koji su neposredno odgovorni za pronalaženje počinilaca i puno rasvetljavanje svih okolnosti u vezi sa ovim zločinom nesposobni da to urade, ili to ne žele da učine, to ćemo učiniti mi - navodi Đurić za Kurir i dodaje:

- Dosad, čini mi se, nije iskazana spremnost da se profesionalno i punim kapacitetima radi na rasvetljavanju ovog zločina.

Mešetarenje

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da Prištini odgovara da se što više odugovlači sa saopštavanjem čak i preliminarnih rezultata istrage:

- To odugovlačenje sa saopštavanjem rezultata istrage, za koju ne znamo koliko je kvalitetno odrađena, zapravo ide u prilog otvaranju prostora za mešetarenje i pravljenje kampanje koja treba da kompromituje i Beograd i Rusiju.

Rekonstrukcija ubistva Olivera Ivanovića
Rekonstrukcija ubistva Olivera Ivanovićafoto: Kurir

Poruke iz Brisela

EU RADI NA NASTAVKU DIJALOGA

EU radi na nastavku tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Radimo da do novog sastanka dođe što je brže moguće, jer je to u interesu obe strane, kažu u Briselu za Tanjug. EU je još od prošle nedelje u stalnim kontaktima sa Beogradom i Prištinom kako bi se što pre nastavilo sa sastancima tehničkih timova koji su prekinuti 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

- Što se tiče EU, i jedna i druga strana i dalje su u obavezi koju su same preuzele, da učestvuju u dijalogu - navode evropski diplomatski izvori.

foto: Kurir

Kurir / K. Blagović - B. Karović

Foto: Printscreen, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JE BEŽAO UBICA OLIVERA IVANOVIĆA! Pogledajte koliko mu je trebalo da nestane sa mesta zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track