PRE 17 GODINA FORMIRANA VLADA PRVOG DEMOKRATSKOG PREMIJERA Zoran Đinđić: Srbija je posle 5. oktobra ponovo uzela sudbinu u svoje ruke!
Foto: Facebook

NA DANAŠNJI DAN

PRE 17 GODINA FORMIRANA VLADA PRVOG DEMOKRATSKOG PREMIJERA Zoran Đinđić: Srbija je posle 5. oktobra ponovo uzela sudbinu u svoje ruke!

Politika -

Na današnji dan, 25. januara 2001. godine, izabrana je vlada prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Đinđićeva vlada nasledila je praktično razorenu državu. Gotovo celog mandata pratile su je koalicione tenzije i jak otpor pristalica bivšeg režima.

Vlada Zorana Đinđića formirana je 25. januara 2001. godine. Za nju je glasalo je 168 poslanika od 233 prisutnih na sednici Skupštine Srbije tog dana.

Vlada je izabrana posle tromesečnog mandata prelazne vlade, formirane pošto je Milošević izgubio izbore 24. septembra 2000. godine i priznao poraz posle velikih demonstracija 5. oktobra te godine, a za predsednika SRJ izabran je predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica.

Đinđićevu Vladu formirala je koalicija Demokratska opozicija Srbije (DOS) sastavljena od 18 stranaka i imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara.

"Stanje koje zatičemo dramatično je loše. Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasleđe prethodnih deset godina veoma je težak, izazovi su veoma veliki, ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlju ponovo vratila na njen pravi put, ta šansa je takođe veoma velika", rekao je Đinđić u ekspozeu predstavljenom u Skupštini Srbije.

On je tada poručio da je Srbija posle 5. oktobra "ponovo uzela sudbinu u svoje ruke" i da je njegova vlada "dobila mandat za promene od naroda na ulicama Srbije".

"Onog dana kada zaboravimo to i pomislimo da smo dobili mandat da vladamo i upravljamo, toga dana smo izgubili", rekao je Đinđić poslanicima republičkog parlamenta.

Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije.

Za organizaciju i izvršenje ubistva osuđeni su čelnici rasformirane Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

Iz sastava Đinđićeve vlade danas se politikom aktivno bavi još samo Žarko Korać, dok se ostali bave biznisom, sportom, predaju na fakultetima ili su članovi međunarodnih udruženja.

Vladan Batić, Vuk Obradović, Jožef Kasa i Gašo Knežević nisu više među živima.

Kurir.rs/B92

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ove izjave su Đinđića odvele u istoriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track